Criza de anestezice in spitalele din toata tara. Ministerul Sanatatii: "Exista medicamentele, trebuie doar sunat"
Aproape toate spitalele din tara se confrunta din nou cu o criza - de data acesta cea a substantei miorelaxante care intra in compozitia anesteziei.
Din acesta cauza operatiile de rutina au fost amanate, iar la Cluj spre exemplu se fac doar intreventiile oncologice sau cele de maxima urgenta. Si la Brasov operatiile programate pentru saptamana viitoare se amana, pentru ca substantele existente sa fie disponibile pentru cazurile urgente.
Multe dintre unitatile medicale din tara au ramas cu un stoc minim de fiole, lucru care ii determina pe medici sa amane operatiile pentru bolile cronice, sa trieze pacientii si sa efectueze doar interventiile chirurgicale de urgenta.Spre exemplu la spitalul judetean de Urgenta din Cluj problema a aparut de aproape 2 luni intrucat cel mai mare furnizor al acestor substante a iesit de pe piata. Stocurile pentru substanta miorelaxanta sunt extrem de reduse asa ca medicii se descurca asa cum pot. Mai précis oprezeaza doar urgentele.
Monica Costin director medical al Spitalului Clinic de Urgenta Cluj: "E o problema pe care noi am semnalat-o in urma cu o luna de zile daca nu chiar cu 2, in comisia de farmaco-vigilenta. In acest moment mai avem doar o foarte mica cantitate de medicamente de tipul acesta de miorelaxant. Nu ne vom mai descurca decat pentru urgente dar si pentru urgente pentru o perioada scurta de timp."
Medicii au ajuns in situatia in care sa trieze pacientii. Din cauza lipsei de substanta pentru anestezii, la clinicile de chirurgie si neurochirurgie din Cluj se mai opereaza doar urgentele si afectiunile oncologice. Pacientii cu boli cronice au fost deja reprogramati si vor fi operati doar in lunile urmatoare atunci cand aceasta substanta va exista din nou in stocuri normale.
Pacientii resimt intreaga situatie. In replica, reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca problema s-a rezolvat, in sensul ca furnizorii de anestezice au suplimentat stocurile, si ca tot ceea ce trebuie sa faca managerii de spitale este sa contacteze distribuitorii de medicamente.
"Exista aceste medicamente, doar trebuie sunati", spune Laurentiu Colintineanu, purtator de cuvant al ministrului Sanatatii
Sursa: Pro TV
Etichete: spital, ministerul sanatatii, boli, pacienti, medicamente, distribuitori, substante,
Dată publicare:
08-07-2016 16:28