Consultul medical obligatoriu, pas cu pas. Intrebarile delicate la care trebuie sa raspunda toti pacientii
"Cate pachete de tigari fumati intr-un an? Cat de des consumati bere, tarie sau vin? V-ati simtit trist in ultima luna?" - la aceste intrebari va trebui sa raspundeti in fata medicului de familie cand veti merge la consultatiile preventive obligatorii.
Acestea au fost introduse in pachetul de baza care intra in vigoare din luna iunie. Raspunsurile ii vor ajuta pe doctori sa descopere semnele unor boli grave.
Iulia, o femeie de 38 ani din Bucuresti, mama a doi copii, este una dintre milioanele de asigurati ce vor fi chemati la o consultatie preventiva. Dupa examinarea propriu zisa, medicul de familie ii va pune un set de intrebari standard. Raspunsurile il vor ajuta sa-si dea seamana daca pacientii verificati au vreo boala.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In functie de valoarea tensiunii arteriale masurata in cabinet si de istoricul familiei in privinta bolilor cardiovasculare, pacientii pot fi trimisi la analize de sange pentru determinarea colesterolului, glicemiei si creatininei.
Si in cazul adultilor s-au introdus, in premiera, intrebari care sa duca la indentificarea unei eventuale depresii: "V-ati simtit trist, demoralizat, neajutorat? V-ati pierdut interesul pentru activitatile din ultima luna?". Un raspuns afirmativ la ambele intrebari indica insa un risc inalt de depresie si impune trimiterea la un consult psihiatric.
Tot in cabinetului medicului, atat femeile, cat si barbatii, vor fi intrebati despre viata de cuplu, daca au un partener stabil si daca folosesc un mijloc de contraceptie. In plus, doamnele vor fi intrebate si cand au facut ultimul test pentru depistarea cancerului de col uterin.
Cei care au intre 18 si 39 de ani vor fi obligati sa vina la medicul de familie o data la trei ani, chiar daca nu au dureri, iar cei depistati cu risc inalt de boala vor veni la control anual. La fel vor face si cei care au trecut de 40 de ani si care vor raspunde la aceleasi intrebari.
Silvia Burnel, medic de familie: "Raspunsurile la aceste intrebari iti pot da semne de boli inima, cancer , suferinte ginecologice".
Anual, statul va deconta doua consultatii pentru fiecare asigurat, dar si analizele de sange sau consiliere psihologica, in baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie.