Romanii ar putea fi obligati sa mearga regulat in control la medicul de familie. Ce risca persoanele care nu respecta regula
Preventia medicala va fi obligatorie in sistemul de Sanatate. Pachetul de baza, trimis la Parlament de Guvern, impune controale periodice, chiar daca nu avem semne de boala.
In functie de varsta, unii vor merge la medicul de familie anual, iar altii o data la 3 ani. Cine nu va respecta aceste controale ar putea fi obligat sa-si plateasca singur tratamentul, daca se imbolnaveste.
Totul porneste din cabinetele medicilor de familie. Ei isi vor imparti bolnavii in doua categorii in functie de varsta.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Cei care au intre 18 si 39 de ani vor fi obligati sa vina la medicul de familie o data la trei ani, chiar daca nu au dureri.
Iar cei cu risc inalt de boala vor veni la control anual. La fel vor face si cei care au trecut de 40 de ani.
Controalele vor urmari afectiunile de care romanii sufera in numar foarte mare: diabet, boli de rinichi, de inima sau de plamani.
Medicul de familie va fi cel care va trebui sa-si programeze cei aproape 2000 de pacienti de pe lista la controale. Aceste investigatii si analize, care devin obligatorii prin noul pachet de sanatate, vor fi gratuite.
Marina Parcalabu- medic familie: "O sa facem o riscograma pentru fiecare pacient si daca are vreo boala il trimitem la specialist. Daca se descopera ceva evident ca nu il chemam peste 3 ani".
De la aceste investigatii obligatorii sunt exceptati copii, pentru ca ei sunt monitorizati de pediatru. La fel si pacientii care sufera de boli cronice, care sunt verificati periodic si tratati gratuit in cadrul programelor nationale de sanatate.
Sunt insa sanse ca aceste analize sa ne ofere surprize mai mari decat in 2008, atunci cand, la evaluarea nationala de sanatate, s-a constatat ca din 12 milioane de oameni 4 milioane aveau boli grave de care nu stiau.