Ministerul Sanatatii ne trimite OBLIGATORIU la medic. Sanctiunile au fost stabilite, desi nu exista inca norme de aplicare

19-05-2014 19:28


Evaluare medicala

Chiar daca nu ne doare nimic si suntem sanatosi, din 1 iunie vom fi obligati sa mergem la medicul de familie pentru controlul periodic. Masura este una de preventie si va fi impusa de stat pentru depistarea bolilor ascunse.

Desi n-au inca norme de aplicare, reprezentantii Ministerului Sanatatii ameninta deja cu sanctiuni. Pe viitor, cei care nu respecta regula si afla ca au o suferinta care putea fi descoperita vor fi nevoiti sa-si plateasca singuri consultatiile, tratamentele sau eventualele investigatii.

Un consult obisnuit, urmat de un chestionar cu mai multe intrebari. Asa va arata, pentru inceput, consultatia obligatorie de preventie.

Fiecare pacient care va trece pe la doctorul de familie din iunie va fi intrebat, printre altele, despre bolile parintilor si fratilor, ce stil de viata are si daca are vicii. Medicul va poate chestiona daca ati fost tristi si demoralizati in ultima luna sau daca ati avut multi parteneri.

La o femeie – daca a inceput viata sexuala devreme si a avut mai multi parteneri, este supusa unui risc de a face cancer de col, pentru ca a putut lua virusul HPV de la un partener. Din aceste intrebari in care raspunul este da, sau numarul de parteneri, eu o pot trimite sa isi faca un test Papanicolau”, explica medicul Sandra Alexiu.

Pe hartie suna bine. In realitate, totul se opreste aici: pacientul nu poate fi trimis mai departe la analize si investigatii gratuite pentru ca Ministerul Sanatatii nu a legiferat inca modul in care vor fi platite aceste servicii.

Cei din minister nu au inca norme, dar au in plan sa ii sanctioneze, de anul viitor, pe cei care nu se vor duce la doctor.

Ne gadim ca acestia sa plateasca in plus pentru anumite servicii medicale”, spune Alin Tucmeanu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Revenind la programari, acestea vor fi facute de medicul de familie, posibil in luna in care v-ati nascut.

Potrivit noului pachet de servicii in sanatate cei care au intre 18 si 39 de ani vor fi obligati sa mearga la control o data la trei ani, chiar daca nu au dureri. Iar cei cu risc ridicat de boala sunt asteptati an de an. La fel si cei care au trecut de 40 de ani.
 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO