Un antiviral folosit împotriva HIV ar putea elimina infecția cu coronavirusul din China

×
Codul embed a fost copiat

Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus a avut luni, la Ministerul Sănătăţii, o întâlnire de lucru la care a participat şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

La finalul acestei ședințe, doctorul Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” a declarat că ultimele informații apărute în media arată că medicii chinezi testează folosirea unui antiviral folosit împotriva infecțiilor cu HIV în lupta cu coronavirusul.

De altfel, cel puțin 51 de persoane s-au vindecat până acum, iar România este pregătită să folosească acest tratament - dacă se va dovedi că poate vindeca infecțiile cu coronavirus. Deocamdată, medicii testează această posibilă soluție.

”Majoritatea s-au vindecat, chiar dacă nu au fost diagnosticați, pentru că formele au fost ușoare și nici măcar nu au apelat la diagnostic. Deci din cele 80 la sută (de cazuri) forme ușoare și medii, ele se vindecă în totalitate, spontan, nu trebuie un tratament, decât simptomatic. Tratamentul la care făcea referire, un antiviral folosit în infecția HIV, este în momentul de față testat de autoritățile chineze și în momentul în care se constată că beneficiul terapeutic există, probabil că o să avem și noi protocoale la dispoziție. Tratamentul acesta etiologic este în momentul de față în studiu, nu este confirmat.” - a declarat și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de microbiologie.

Citește și
China
Anunț alarmant despre modul cum se răspândește coronavirusul. China pare un loc pustiu
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Pe 22 ianuarie a fost constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor Sănătăţii, Afacerilor Externe, Afacerilor Interne şi Transporturilor.

În același timp, autoritățile române monitorizează și situația din România legată de cazurile de gripă sezonieră. La Sibiu, un bărbat în vârstă de 43 de ani a decedat în urma unui stop cardio-respirator.

Ce se cunoaşte despre noul coronavirus, 2019-nCoV

 

Noul virus care a ucis 81 de persoane în China se poate răspândi înainte de apariţia primelor simptome, au anunţat autorităţile sanitare chineze adăugând că perioada de incubaţie a agentului patogen poate varia între una şi 14 zile, relatează luni Reuters.

Iată mai multe date despre acest virus, numit 2019-nCoV, care se poate transmite de la om la om şi aparţine aceleiaşi familii de coronavirus din care face parte şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

-► Spre deosebire de SARS, care a debutat de asemenea în China, noul virus se poate răspândi în perioada de incubaţie, a declarat duminică directorul Comisiei Naţionale de Sănătate, Ma Xiaowei. SARS a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în 2002 şi 2003.

-► Focarul actual se răspândeşte în prezent ''relativ repede'' şi ''acum intră într-o perioadă mai severă şi mai complicată'', a spus Ma adăugând că autorităţile deţin cunoştinţe limitate cu privire la virus şi nu cunosc exact riscurile prezentate de mutaţiile acestuia.

-► Joia trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut "situaţia de urgenţă din China", însă a apreciat că este "prea devreme" pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus.

-► Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi deces.

-► Multe dintre persoanele care au murit prezentau afecţiuni medicale preexistente sau erau vârstnice, au indicat autorităţile sanitare.

-► La fel ca agenţii patogeni care provoacă SARS şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), 2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul său genetic, mai degrabă decât ADN-ul. Acest lucru înseamnă că virusul se asociază cu ADN-ul gazdei şi poate suferi mutaţii rapide.

-► Numărul total de cazuri confirmate în China a crescut cu aproximativ 30 de procente până la 2.744, aproximativ jumătate dintre acestea fiind în provincia centrală Hubei, a cărei capitală este Wuhan, epicentrul epidemiei.

-► Alte cazuri au fost semnalate în Hong Kong, Macao, Taiwan, Thailanda şi Statele Unite, precum şi în Australia, Canada, Franţa, Japonia, Malaysia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud şi Vietnam. Nu s-au raportat decese în afara Chinei.

-► Se estimează că virusul a apărut la sfârşitul anului trecut, având ca sursă animale sălbatice comercializate ilegal într-o piaţă din Wuhan. Cercetătorii chinezi cred că s-ar fi putut transmite la oameni de la şerpi care, la rândul lor, l-ar fi contractat de la lilieci. Ambele specii de animale se ştie că erau comercializate în această piaţă.

-► OMS a fost alertată în legătură cu prezenţa mai multor cazuri de pneumonie în Wuhan la data de 31 decembrie, iar la 7 ianuarie autorităţile chineze au confirmat că au identificat un nou virus.

-► Ministerul de Finanţe din China şi Comisia Naţională de Sănătate au anunţat alocarea a 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde dolari) pentru limitarea răspândirii virusului, relatează luni Reuters care citează o declaraţie publicată pe site-ul ministerului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus crește dramatic. Mii de militari au fost trimiși în Wuhan
Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus crește dramatic. Mii de militari au fost trimiși în Wuhan

Alertă în judeţul Bacău, dar şi în Capitală! Un tânăr întors de câteva zile din China este suspectat că a fost infectat cu temutul coronavirus care provoacă pneumonie şi în urma căruia, până acum, 81 de oameni au murit.

Anunț alarmant despre modul cum se răspândește coronavirusul. China pare un loc pustiu
Anunț alarmant despre modul cum se răspândește coronavirusul. China pare un loc pustiu

Lumea întreagă rămâne în alertă. Noul coronavirus pornit din China este contagios înainte de apariţia simptomelor.

Medicii chinezi: Noul coronavirus nu este
Medicii chinezi: Noul coronavirus nu este "la fel de puternic" ca SARS, dar mai contagios

Noul coronavirus apărut în China "nu este la fel de puternic" ca SARS, aflat la originea unei epidemii încheiate cu peste 750 de victime în 2002-2003, dar se dovedeşte a fi mai contagios, putând să se transmită înainte de apariţia simptomelor.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.