Un antiviral folosit împotriva HIV ar putea elimina infecția cu coronavirusul din China
Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus a avut luni, la Ministerul Sănătăţii, o întâlnire de lucru la care a participat şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache.
La finalul acestei ședințe, doctorul Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” a declarat că ultimele informații apărute în media arată că medicii chinezi testează folosirea unui antiviral folosit împotriva infecțiilor cu HIV în lupta cu coronavirusul.
De altfel, cel puțin 51 de persoane s-au vindecat până acum, iar România este pregătită să folosească acest tratament - dacă se va dovedi că poate vindeca infecțiile cu coronavirus. Deocamdată, medicii testează această posibilă soluție.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”Majoritatea s-au vindecat, chiar dacă nu au fost diagnosticați, pentru că formele au fost ușoare și nici măcar nu au apelat la diagnostic. Deci din cele 80 la sută (de cazuri) forme ușoare și medii, ele se vindecă în totalitate, spontan, nu trebuie un tratament, decât simptomatic. Tratamentul la care făcea referire, un antiviral folosit în infecția HIV, este în momentul de față testat de autoritățile chineze și în momentul în care se constată că beneficiul terapeutic există, probabil că o să avem și noi protocoale la dispoziție. Tratamentul acesta etiologic este în momentul de față în studiu, nu este confirmat.” - a declarat și Alexandru Rafila, președintele Societății Române de microbiologie.
Pe 22 ianuarie a fost constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor Sănătăţii, Afacerilor Externe, Afacerilor Interne şi Transporturilor.
În același timp, autoritățile române monitorizează și situația din România legată de cazurile de gripă sezonieră. La Sibiu, un bărbat în vârstă de 43 de ani a decedat în urma unui stop cardio-respirator.
Ce se cunoaşte despre noul coronavirus, 2019-nCoV
Noul virus care a ucis 81 de persoane în China se poate răspândi înainte de apariţia primelor simptome, au anunţat autorităţile sanitare chineze adăugând că perioada de incubaţie a agentului patogen poate varia între una şi 14 zile, relatează luni Reuters.
Iată mai multe date despre acest virus, numit 2019-nCoV, care se poate transmite de la om la om şi aparţine aceleiaşi familii de coronavirus din care face parte şi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).
-► Spre deosebire de SARS, care a debutat de asemenea în China, noul virus se poate răspândi în perioada de incubaţie, a declarat duminică directorul Comisiei Naţionale de Sănătate, Ma Xiaowei. SARS a ucis aproape 800 de oameni la nivel global în 2002 şi 2003.
-► Focarul actual se răspândeşte în prezent ''relativ repede'' şi ''acum intră într-o perioadă mai severă şi mai complicată'', a spus Ma adăugând că autorităţile deţin cunoştinţe limitate cu privire la virus şi nu cunosc exact riscurile prezentate de mutaţiile acestuia.
-► Joia trecută, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut "situaţia de urgenţă din China", însă a apreciat că este "prea devreme" pentru a vorbi despre o stare de urgenţă globală din cauza acestui virus.
-► Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficienţă renală şi deces.
-► Multe dintre persoanele care au murit prezentau afecţiuni medicale preexistente sau erau vârstnice, au indicat autorităţile sanitare.
-► La fel ca agenţii patogeni care provoacă SARS şi Sindrom Respirator din Orientul Mijlociu (MERS), 2019-nCoV este un virus ARN, acidul ribonucleic fiind materialul său genetic, mai degrabă decât ADN-ul. Acest lucru înseamnă că virusul se asociază cu ADN-ul gazdei şi poate suferi mutaţii rapide.
-► Numărul total de cazuri confirmate în China a crescut cu aproximativ 30 de procente până la 2.744, aproximativ jumătate dintre acestea fiind în provincia centrală Hubei, a cărei capitală este Wuhan, epicentrul epidemiei.
-► Alte cazuri au fost semnalate în Hong Kong, Macao, Taiwan, Thailanda şi Statele Unite, precum şi în Australia, Canada, Franţa, Japonia, Malaysia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud şi Vietnam. Nu s-au raportat decese în afara Chinei.
-► Se estimează că virusul a apărut la sfârşitul anului trecut, având ca sursă animale sălbatice comercializate ilegal într-o piaţă din Wuhan. Cercetătorii chinezi cred că s-ar fi putut transmite la oameni de la şerpi care, la rândul lor, l-ar fi contractat de la lilieci. Ambele specii de animale se ştie că erau comercializate în această piaţă.
-► OMS a fost alertată în legătură cu prezenţa mai multor cazuri de pneumonie în Wuhan la data de 31 decembrie, iar la 7 ianuarie autorităţile chineze au confirmat că au identificat un nou virus.
-► Ministerul de Finanţe din China şi Comisia Naţională de Sănătate au anunţat alocarea a 60,33 miliarde de yuani (8,74 miliarde dolari) pentru limitarea răspândirii virusului, relatează luni Reuters care citează o declaraţie publicată pe site-ul ministerului.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: romania, coronavirus, China, virus,
Dată publicare:
27-01-2020 09:21