Bilanțul persoanelor infectate cu coronavirus crește dramatic. Mii de militari au fost trimiși în Wuhan

×
Codul embed a fost copiat

Alertă în judeţul Bacău, dar şi în Capitală! Un tânăr întors de câteva zile din China este suspectat că a fost infectat cu temutul coronavirus care provoacă pneumonie şi în urma căruia, până acum, 81 de oameni au murit.

Tânărul este acum transportat cu ambulanţa la Institutul Matei Balş din Bucureşti, iar medicii aşteaptă rezultatele analizelor pentru a vedea dacă primele suspiciuni se confirmă.

Autorităţile tratează cu maximă seriozitate acest caz în condiţiile în care în China, numai în ultimele 24 de ore au fost confirmate aproape 800 de noi cazuri de îmbolnăvire, ceea ce duce totalul la peste 2700.

 

Autoritățile locale din Shanghai au decis amânarea reluării cursurilor și orelor în grădiniție, școli și unviersități până pe data de 10 de februarie, conform presei internaționale.

Citește și
Virus China
Numărul deceselor provocate de coronavirus crește în ritm alarmant. Sunt 1.600 de cazuri în toată lumea
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

 

Mai mult decât atât, autoritățile au decis amânarea reluării programului de lucru pentru angajați, până la aceeași dată. Excepție fac angajații care activează în "ramuri vitale pentru economia națională și în cele legate de siguranța și sănătatea persoanelor".

Măsurile sunt menite să ducă la evitarea aglomerărilor urbane, inclusiv la evitarea, pe cât se poate, a adunărilor de persoane, pentru a reduce riscul contractării virusului gripal.

Shanghai este unul dintre cele mai importante orașe din China, cu o populație de peste 30 de milioane de persoane.

Străzi pustii în orașul Wuhan

 

 

În oraşul Wuhan, punctul de plecare al epidemiei, străzile sunt pustii. Autorităţile au interzis circulaţia automobilelor personale, restaurantele şi alte locuri în care se pot aduna mulţi oameni au fost închise, iar milioanele de locuitori preferă să stea în case.

În spitalele din oraş, cadrele medicale încearcă să facă faţă pacienţilor care vin în număr tot mai mare. Printre cazurile confirmate sunt şi medici, care au fost puşi în carantină. O echipă a Televiziunii Centrale Chineze a stat de vorbă cu unul dintre ei.

Reporter: Cum te simiți?
Zhang Changsheng, medic infectat cu coronavirus: Mă simt bine.
Reporter: Familia ta ştie că eşti aici?
Zhang Changsheng: Le-am spus, au cunoştinţă de starea mea.

Medicul aflat în camera de izolare le-a spus jurnaliştilor că febra a dispărut şi că are o stare de spirit bună. Împarte camera cu un alt coleg, în aceeaşi situaţie ca şi el.

Zhang Changsheng: "Asistenta ne aduce mâncare. Nu ieşim afară, aşa că fac mişcare lângă pat. În camera mea e un aparat de purificare a aerului care funcţionează 24 de ore pe zi. Şi mai am un coleg care are aceleaşi simptome uşoare ca şi mine."

Măsuri drastice anunțate de autorități

 

Pe tot teritoriul chinez, autorităţile au impus măsuri drastice pentru a limita răspândirea virusului. Vacanţa de Anul Nou a fost extinsă, iar comerţul cu animale sălbatice a fost interzis. În Wuhan au fost trimişi mii de militari şi medici civili ca să ajute la trierea şi tratarea bolnavilor.

David Culver, corespondent CNN: "Oficialii chinezi au anunţat că au în plan să crească imediat producţia de costume de protecţie. Spun că au nevoie de aproximativ 100.000 de costume de protecţie în fiecare zi. În acest moment, producţia e la 13.000 aşa că au chemat muncitorii chiar în mijlocul festivalului primăverii ca să crească producţia."

Pe de altă parte, autoritățile sanitare din Beijing se aşteaptă ca viteza de răspândire a virusului să crească. În plus, ministrul chinez al Sănătăţii a anunţat că virusul se poate răspândi înainte ca simptomele să devină vizibile, ceea ce îngreunează măsurile luate pentru limitarea infecţiilor.

Ma Xiaowei, ministrul Sănătăţii din China: "Cunoştinţele noastre despre noul tip de coronavirus sunt foarte limitate. Sursa infecţiilor nu a fost găsită. Încă nu e clar mecanismul de răspândire şi care e riscul de mutaţie."

Lipsa de informaţii legate de virus a dat naştere la o serie de teorii ale conspiraţiei, mai ales că în oraşul în care a izbucnit epidemia există un laborator înfiinţat de autorităţile de la Beijing după epidemia SARS din 2003. Scopul declarat al laboratorului e tocmai cel de a contracara eventualele epidemii de boli infecţioase. În lumea medicală, opinia majoritară rămâne cea potrivit căreia virusul e de origine animală, a suferit mutaţii şi s-a transmis la om.

Sanjay Gupta, corespondent medical al CNN: "Două aspecte contează cu adevărat: cât de rapid se răspândeşte şi care e mortalitatea. Cel mai grav scenariu, cel din căsuţa D, ar însemna virus foarte transmisibil şi pronunţat letal. În privinţa eforturilor de limitare a epidemiei, este haos. În Wuhan şi împrejurimi, zeci de milioane de oameni sunt în carantină, izolaţi. Este o politică foarte agresivă. De obicei, se ajunge la asemenea măsuri în stadiu mai tardiv în cazul unei epidemii."

Pe plan mondial, mai multe ţări caută soluţii să-i aducă acasă pe cetăţenii blocaţi în China. Autorităţile de la Pariş se pregătesc să repatrieze pe calea aerului câteva sute de francezi rămaşi în Wuhan. Odată ajunşi în Franţa, vor fi ţinuţi în carantină timp de 14 zile.

Agnes Buzyn, ministrul francez al Sănătăţii: "Premierul a cerut repatrierea lor printr-un zbor direct, în acord cu autorităţile chineze. Asta se va întâmpla la jumătatea acestei săptămâni. O echipă medicală va însoţi zborul."

Până acum, Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a anunţat starea de urgenţă la nivel mondial. Directorul OMS a anunţat însă că va merge împreună cu o echipă de specialişti în Beijing, pentru a analiza situaţia la faţa locului, alături de oficialii chinezi.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Medicii chinezi: Noul coronavirus nu este
Medicii chinezi: Noul coronavirus nu este "la fel de puternic" ca SARS, dar mai contagios

Noul coronavirus apărut în China "nu este la fel de puternic" ca SARS, aflat la originea unei epidemii încheiate cu peste 750 de victime în 2002-2003, dar se dovedeşte a fi mai contagios, putând să se transmită înainte de apariţia simptomelor.

Numărul deceselor provocate de coronavirus crește în ritm alarmant. Sunt 1.600 de cazuri în toată lumea
Numărul deceselor provocate de coronavirus crește în ritm alarmant. Sunt 1.600 de cazuri în toată lumea

Un semnal de alarmă privind epidemia cu coronavirus a fost dat la cel mai înalt nivel, în China. Însuşi preşedintele Xi Jinping a declarat că răspândirea virusului ucigaş se accelerează, în pofida măsurilor urgente luate de autorităţi.

Româncă din China, despre epidemia de coronavirus:
Româncă din China, despre epidemia de coronavirus: "E panică. Am un rucsac plin de măşti"

Inevitabilul s-a produs! Virusul care înspăimântă omenirea a fost confirmat pentru prima dată în Europa. Este vorba despre trei cazuri apărute în Franţa.

Virusul ucigaș. Imagini încă neconfirmate oficial cu oameni care cad pe străzile din Wuhan. VIDEO
Virusul ucigaș. Imagini încă neconfirmate oficial cu oameni care cad pe străzile din Wuhan. VIDEO

Mai multe imagini cu oameni care cad pe străzile din Wuhan, China, unde s-a răspândit coronavirusul, au devenit virale pe internet.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele
Cu câți bani va rămâne câștigătorul premiului de peste 9,58 milioane de euro de la 6/49 după ce va plăti impozitele

A dat norocul peste un român care a câștigat, joi seara, premiul cel mare de la Loto 6 din 49.