Anunț alarmant despre modul cum se răspândește coronavirusul. China pare un loc pustiu

×
Codul embed a fost copiat

Lumea întreagă rămâne în alertă. Noul coronavirus pornit din China este contagios înainte de apariţia simptomelor.

Asta sporeşte dramatic riscurile de răspândire, în condiţiile în care perioada de incubaţie este de 14 zile. Un semnal de alarmă privind epidemia a fost dat inclusiv la cel mai înalt nivel.

Preşedintele chinez a recunoscut că extinderea epidemiei se accelerează, în pofida măsurilor drastice luate de autorităţi.

Numărul deceselor a ajuns la 56 iar, la nivel mondial, sunt peste 2.000 de persoane infectate. Între timp, a confirmat şi Canada primul caz.

„Ţara se confruntă cu o situaţie gravă!”. Acesta este mesajul transmis chiar de preşedintel Xi Jinping la o reuniune de urgenţă a guvernului. Liderul chinez a subliniat că virusul se răspândeşte cu viteză şi a dispus noi măsuri.

Citește și
Coronavirus
Medicii chinezi: Noul coronavirus nu este "la fel de puternic" ca SARS, dar mai contagios

Începând de sâmbătă-noapte, în Wuhan a fost interzisă circulaţia automobilelor personale, iar restaurantele şi alte locuri în care se pot aduna mulţi oameni au fost închise.

Imaginea străzilor pustii îţi cam dă fiori, oricât de departe ai fi de epicentrul epidemiei. În exterior, rar mai vezi pe cineva fără mască pe fată.

Măştile nu pot opri particulele virale să vă intre în nas ori în gură. Acestea pot trece prin mască sau pe lângă mască. Ce face însă masca este că te împiedica să-ţi atingi nasul şi gura, una dintre cele mai comune metode de transmitere a virusului.

Pe de altă parte, autoritățile sanitare din Beijing le-au cerut cetățenilor, prin SMS, să nu-și mai dea mâna, nici măcar pentru salut.

Mă Xiaowei, ministrul Sănătății: „Abilitatea virusului de a se răspândi pare să se consolideze. Accelerarea răspândirii aduce provocări suplimentare pentru eforturile de control şi prevenire. Experţii estimează că epidemia a intrat într-un stadiu grav şi complicat.”

Sanjay Gupta, corespondent medical al CNN: „Două aspecte contează cu adevărat: cât de rapid se răspândeşte şi care e mortalitatea? Cel mai grav scenariu, cel din căsuţa D, ar însemna virus foarte transmisibil şi pronunţat letal. Până acum OMS nu considera că suntem în această situaţie. În privinţa eforturilor de limitare a epidemiei, este haos. În Wuhan şi împrejurimi, zeci de milioane de oameni sunt în carantină, izolaţi. Este o politică foarte agresivă. De obicei, se ajunge la asemenea măsuri în stadiu mai tardiv în cazul unei epidemii. Deocamdată, nu e clar dacă Beijingul este doar foarte agresiv ori dacă ne ascunde anumite informaţii, pentru că e chiar o abordare draconică.”

Dr. Diana Adama: american blocat în Wuhan: „M-am trezit cu un sentiment de disperare, dar şi tristeţe, furie. În primul rând, din cauza lipsei de informaţii. Nu ştim ce se întâmplă cu adevărat. Mama îmi duce grijă. O iubesc. Are 86 de ani şi nu vreau să-şi mai facă griji pentru mine, aş vrea să apuc s-o mai văd.”

Cum spitalele din Wuhan sunt de mult depăşite de situaţie, iar pacienţi cu febră sunt trimsi acasă după zile de aşteptare, primăria dă zor să construiască 2 spitale noi, cu câte o mie de paturi fiecare. Pe şantiere se munceşte fără pauză.

Deși sunt în vacanța de Anul Nou, când, de obicei, sute de milioane de chinezi circulă în țară și în străinătate, mulți au renunțat la deplasări. Şi când circulă, mijloacele de transport sunt de multe ori goale.

Iar criză intervine în cel mai prost moment posibil pentru China, deja afectată de încetinirea creşterii economice. Companiile de transport şi cei din industria hotelieră sunt în prima linie a frontului împotriva virusului.

Jude Blanchette, Freeman Chair în China Studies, CSIS: „Anul trecut s-au cheltuit 150 de miliarde de dolari de aceste sărbători. China e a doua economie a lumii și reprezintă o verigă crucială în lanțul de aprovizionare global. Potrivit estimărilor, epidemia SARS din 2002-2003 a retezat 1% din PIB-ul Chinei, acum impactul va fi semnificativ mai mare, dacă situația ia proporții.”

McDonalds şi-a suspendat operaţiunile în Wuhan şi în alte 4 oraşe, iar Disney a închis cu totul parcul din Shanghai. Fabricile locale ale unor mari producători internaţionali de maşini au fost şi ele închise.

Citește și...
România răspunde recomandărilor experților internaționali cu privire la coronavirus. Controale în aeroporturi
România răspunde recomandărilor experților internaționali cu privire la coronavirus. Controale în aeroporturi

Autoritățile de la București se aliniază, în timp real, recomandărilor de siguranță emise de un for internațional de experți medicali.

Medicii chinezi: Noul coronavirus nu este
Medicii chinezi: Noul coronavirus nu este "la fel de puternic" ca SARS, dar mai contagios

Noul coronavirus apărut în China "nu este la fel de puternic" ca SARS, aflat la originea unei epidemii încheiate cu peste 750 de victime în 2002-2003, dar se dovedeşte a fi mai contagios, putând să se transmită înainte de apariţia simptomelor.

Parada de Anul Nou Chinezesc de la Paris, anulată din cauza coronavirusului
Parada de Anul Nou Chinezesc de la Paris, anulată din cauza coronavirusului

Asociaţiile chinezeşti din Paris au decis să anuleze tradiţionala paradă de Anul Nou Lunar din cauza epidemiei de coronavirus, a anunţat duminică primarul capitalei franceze, Anne Hidalgo.

Recomandări
Țările cu care se unește România pentru a furniza gaze către toată Europa. Proiectul susținut de UE ar putea fi aplicat rapid
Țările cu care se unește România pentru a furniza gaze către toată Europa. Proiectul susținut de UE ar putea fi aplicat rapid

Operatorii de transport de gaze naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au propus o iniţiativă pentru transportul gazelor naturale.

Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit
Oficial ucrainean: Șeful centralei nucleare Zaporojie a fost răpit

Șeful centralei nucleare Zaporojie ar fi fost răpit, vineri, de ruși, conform președintelui companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin.

Atenționări ANM: Furtuni și vijelii în mai multe județe. Iată zonele vizate
Atenționări ANM: Furtuni și vijelii în mai multe județe. Iată zonele vizate

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineața, mai multe atenționări de tip cod galben de furtuni și vânt.