Bărbatul din Sibiu răpus de gripă era nevaccinat. 7 grădiniţe şi şcoli, închise parțial în Capitală

Dată publicare: 27-01-2020 18:01
Dată actualizare: 27-01-2020 18:02


Un bărbat de 43 de ani din Sibiu, nevaccinat, a fost răpus de gripă, şi ridică la 4 numărul deceselor din acest sezon gripal.

Medicii spun că pacientul nu făcea parte din categoriile cu risc mare de complicaţii, şi că a fost îngrijit în spital două săptămâni, însă deznodământul nu a putut fi evitat. În acest timp, autorităţile din Capitală au raportat peste 1000 de îmbolnăviri, în special la preşcolari şi elevi, aşa că în şapte grădiniţe şi şcoli cursurile au fost suspendate.

Al patrulea deces din cauza gripei

 

Oamenii sunt rugaţi insistent să nu aglomereze camerele de gardă şi să meargă pentru evaluare la medicii de familie.

Bărbatul de 43 de ani care a murit, duminică, de gripă este al doilea deces din judeţul Sibiu, şi al patrulea din ţară, din acest sezon pre-epidemic, după cazurile din Argeş, respectiv Dâmboviţa.

Pacientul din Sibiu era deja internat de două săptămâni, în stare gravă.

7 grădinițe și școli au întrerup parțial orele

 

Pe de altă parte în Capitală, şapte grădiniţe şi şcoli au întrerupt parţial orele, de azi până miercuri inclusiv - la clasele unde învăţătorii şi diriginţii au primit mesaje de la părinţi că îi ţin pe cei mici acasă, cu tratament pentru gripă.

Bunică: "Nepoţelul meu e acasă, am venit să iau nepoata. Nu vine în colectivitate, să nu dăm şi altora".

Este momentul în care asistenţii şcolari ar trebui să facă un triaj riguros, trimiţându-i pur şi simplu acasă pe copiii bolnavi. Faptul că din programa lipsesc cursurile de igiena produce efecte vizibile- copiii tuşesc unii peste alţii.

Vă întrebaţi poate care e logică în a opri orele numai în grupele unde sunt cel puţin 3 bolnavi confirmaţi cu gripa, de vreme ce elevii oricum au contact cu colegi din alte clase în pauze, pe holuri şi în curte. Ei bine, riscul de îmbolnăvire e oricum mult mai mare într-un spaţiu închis cum e clasa, iar cele trei zile de suspendare echivalează cu perioada maximă de incubaţie, după care ori se manifesta boala, ori riscul e considerat trecut.

În alte două grădiniţe din Capitala tocmai măsurile de prevenire a infecţiilor au pus lacatul pe poartă.

Una este în sectorul 4 - pe motiv ca, după decontaminare, persista mirosul substanţelor. Iar într-o grădiniţă din sectorul 5 nu s-a putut intra, din cauza emanaţiilor de gaze de la centralele termice.

Măsuri speciale luate de autorități

 

Măsuri speciale au fost luate şi la scoala 133 din Capitala, unde marţea trecută, 25 de elevi au ajuns la spital, intoxicaţi cu substanţe necunoscute, după igienizarea claselor. Mai multe echipaje ISU, cu un laborator mobil, au verificat ieri concentraţiile compuşilor toxici din interior.

Apărare chimică, biologică, radiologica şi nucleară are trei direcții - evitarea contaminării, atentuarea pericolului şi protecţia pasivă. Suntem în această ultimă situaţie, iar probele prelevate de experţi şi analizate de aparate urmează să determine dacă mediul este sigur pentru elevi şi pentru preşcolari.

În sectorul 6, unde sunt cele mai multe cazuri de copii care nu merg la ore, primăria a început distribuirea măştilor de protecţie în şcoli, dar şi în 9 puncte medicale.

Şi Primăria generală a anunţat că în autobuze, tramvaie şi troleibuze, personalul STB va împărţi călătorilor măşti igienice. Deocamdată măsura e la stadiul de intenţie. Nu au început procedurile de achiziţie.