Colesterolul “ultra-rau”, descoperit de cercetatori. Cum actioneaza si ce alimente lupta contra lui

Pacientii nu se vor mai speria de acul de seringa

Colesteroul "ultra-rau" duce la moartea a mii de oameni anual, spun oamenii de stiinta de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie.  Este mai lipicios decat cel rau, iar asta ii "permite" sa se prinda mai usor de peretii vaselor de sange.

Acest tip de colesterol este intalnit cu precadere la persoanele in varsta si la cele care sufera de diabet de tip 2, spun cercetatorii britanici.

Colesterolul ultra-rau, numit MGmin-LDL, are molecule de zahar care sunt mai mici si mai dense decat LDL-ul normal (lipoproteine cu densitate scazuta) .

Cum actioneaza colesterolul ultra-rau:

Se lipeste rapid de peretii arterelor, crescand riscul aparitiei unor straturi grasime periculoase. Pe masura ce stratul de grasime de pe peretii arterelor se mareste, arterele se ingusteaza, iar sangele nu mai poate circula normal. Intr-un final ele pot duce la aparitia unor cheaguri de sange care pot duce la atacuri de cord sau atacuri celebrale.

Citește și
hipertensiune
Unul din trei romani are hipertensiune si diabet din cauza colesterolului
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Colesterolul putea fi impartit, pana acum, in "colesterol bun" - HDL, care protejeaza vasele de sange si "colesterol rau" - LDL care se depune pe peretii vaselor de sange, ingreunand circulatia. Practic, colesterolul rau este un al treilea tip de colesterol care este mult mai periculos decat LDL-ul.

Valorile normale ale colesterolului:

Cand valoarea totala a colesterolului depaseste 200 mg/dl, trebuie masurate separat valorile LDL-ului si ale HDL-ului. Daca nivelul LDL-ului este mai mare de 160 mg/dl este considerat crescut, iar cel de peste 190 de mg/dl este periculos. Valorile HD-ului sunt considerate prea scazute, cand coboara sub 40 mg/dl.

Ce alimente duc la cresterea colesterolului:

Potrivit medicilor, carnea rosie, mezelurile, ouale, maionezele, cremele, dulciurile rafinate, untul, frisca, smantana si slanina se numara printre alimentele care favorizeaza cresterea valorilor normale ale colesterolului.

 

Ce alimente sunt recomandate in cazul cresterii colesterolului:

Studiile de specialitate au aratat ca acizii Omega 3 din uleiul de somon au proprietatea de a creste nivelul de HDL si de a scadea nivelul "colesterolului rau", micsorand, astfel, riscul de imbolnavire cardiovasculara, au aratat specialistii.

Din pacate, organismul nu poate sintetiza acizii grasi Omega 3, care sunt indispensabili pentru functionarea sa normala, de aceea medicii recomanda produse medicamentoase sau naturiste, arata raportul.

In cazul in care colesterolul este crescut, atunci specialistii recomanda alimentele cu continut scazut de grasimi saturate, cum sunt uleiurile vegetale, fructele, legumele, cerealele si produsele lactate degresate. Mai sunt recomandate alimentele care au grasimi nesaturate, ca uleiul de masline, uleiul de soia si de floarea soarelui.

Citeste si:

A innebunit o generatie intreaga de adolescenti cu formele voluptoase. Acum e anorexica. FOTO

Impuscat de 40 de ori in cap si ingropat. Cum a reusit un caine sa supravietuiasca ororilor. VIDEO

Harta pe care poti sa vezi poluarea din cartierul tau. CE ne arata mizeria Europei in detaliu

 

 

 

 


 

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Esti tanar si ai colesterolul de peste 160? Vezi la ce riscuri te expui
Esti tanar si ai colesterolul de peste 160? Vezi la ce riscuri te expui

Se apropie perioada cand abuzurile de carne si grasimi sunt la ordinea zilei. Asa ca atentie maxima la colesterol! Un studiu recent arata ca tinerii cu valoarea colesterolului de peste 160 au risc de 5 ori mai mare de a face un infarct la 50 de ani.

Unul din trei romani are hipertensiune si diabet din cauza colesterolului
Unul din trei romani are hipertensiune si diabet din cauza colesterolului

Peste 30% dintre romani sufera de hipertensiune arteriala si diabet zaharat ca efect al colesterolului marit, potrivit unui studiu national coordonat de profesorul Mircea Cinteza, seful clinicii de cardiologie a Spitalului Universitar din Capitala.

Ciocolata neagra-amaruie scade colesterolul
Ciocolata neagra-amaruie scade colesterolul

Consumul de ciocolata poate scadea colesterolul. Iata ce au demonstrat medicii chinezi care spun ca regula se aplica doar anumitor persoane.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).