Colesterolul “ultra-rau”, descoperit de cercetatori. Cum actioneaza si ce alimente lupta contra lui
Colesteroul "ultra-rau" duce la moartea a mii de oameni anual, spun oamenii de stiinta de la Universitatea din Warwick, Marea Britanie. Este mai lipicios decat cel rau, iar asta ii "permite" sa se prinda mai usor de peretii vaselor de sange.
Acest tip de colesterol este intalnit cu precadere la persoanele in varsta si la cele care sufera de diabet de tip 2, spun cercetatorii britanici.
Colesterolul ultra-rau, numit MGmin-LDL, are molecule de zahar care sunt mai mici si mai dense decat LDL-ul normal (lipoproteine cu densitate scazuta) .
Cum actioneaza colesterolul ultra-rau:
Se lipeste rapid de peretii arterelor, crescand riscul aparitiei unor straturi grasime periculoase. Pe masura ce stratul de grasime de pe peretii arterelor se mareste, arterele se ingusteaza, iar sangele nu mai poate circula normal. Intr-un final ele pot duce la aparitia unor cheaguri de sange care pot duce la atacuri de cord sau atacuri celebrale.
Colesterolul putea fi impartit, pana acum, in "colesterol bun" - HDL, care protejeaza vasele de sange si "colesterol rau" - LDL care se depune pe peretii vaselor de sange, ingreunand circulatia. Practic, colesterolul rau este un al treilea tip de colesterol care este mult mai periculos decat LDL-ul.
Valorile normale ale colesterolului:
Cand valoarea totala a colesterolului depaseste 200 mg/dl, trebuie masurate separat valorile LDL-ului si ale HDL-ului. Daca nivelul LDL-ului este mai mare de 160 mg/dl este considerat crescut, iar cel de peste 190 de mg/dl este periculos. Valorile HD-ului sunt considerate prea scazute, cand coboara sub 40 mg/dl.
Ce alimente duc la cresterea colesterolului:
Potrivit medicilor, carnea rosie, mezelurile, ouale, maionezele, cremele, dulciurile rafinate, untul, frisca, smantana si slanina se numara printre alimentele care favorizeaza cresterea valorilor normale ale colesterolului.
Ce alimente sunt recomandate in cazul cresterii colesterolului:
Studiile de specialitate au aratat ca acizii Omega 3 din uleiul de somon au proprietatea de a creste nivelul de HDL si de a scadea nivelul "colesterolului rau", micsorand, astfel, riscul de imbolnavire cardiovasculara, au aratat specialistii.
Din pacate, organismul nu poate sintetiza acizii grasi Omega 3, care sunt indispensabili pentru functionarea sa normala, de aceea medicii recomanda produse medicamentoase sau naturiste, arata raportul.
In cazul in care colesterolul este crescut, atunci specialistii recomanda alimentele cu continut scazut de grasimi saturate, cum sunt uleiurile vegetale, fructele, legumele, cerealele si produsele lactate degresate. Mai sunt recomandate alimentele care au grasimi nesaturate, ca uleiul de masline, uleiul de soia si de floarea soarelui.
Citeste si:
A innebunit o generatie intreaga de adolescenti cu formele voluptoase. Acum e anorexica. FOTO
Impuscat de 40 de ori in cap si ingropat. Cum a reusit un caine sa supravietuiasca ororilor. VIDEO
Harta pe care poti sa vezi poluarea din cartierul tau. CE ne arata mizeria Europei in detaliu