Cat de poluat e cartierul tau. HARTA pe care vedem mizeria Europei in detaliu
Vezi cum e aerul din fata blocului tau. Comisia Europeana a pus la punct cele mai detaliate harti ale poluarii facute vreodata. Practic, te poti uita pe ele ca pe Google Maps, descoperind zonele mizerabile din orasul sau satul tau.
Harta online publicata de Comisia Europeana si de Agentia Europeana de Mediu contine mai multe planse care arata pentru prima data principalele surse difuze de poluare atmosferica, precum transporturile si aviatia.
Vorbim despre 32 de harti suprapuse care indica locurile in care se emit oxizii de azot si pulberile in suspensie, de exemplu.
Interesant este ca s-a folosit pentru reprezentarea grafica platforma Google Maps si astfel fiecare dintre noi poate vedea exact care este nivelul de noxe din orasul sau, ori cat polueaza industria sau agricultura din zona in care locuieste.
Puteti consulta harta online aici
Cum se foloseste si cum se interpreteaza HARTA
Proiectul este atat de bine facut incat permite fiecaruia sa ajunga cu "privirea" pana in fata blocului, sau a casei sale. Daca observati ca acolo se afla un punct galben, inseamna ca aerul din jur este usor poluat. Punctele portocalii anunta poluare serioasa, iar cele rosii indica aer irespirabil si zone toxice pentru sanatatea omului.
Pe site-ul respectiv puteti activa markerii poluarii din partea dreapta-sus, la "Legend and Layers".
De asemenea, din partea stanga-sus puteti selecta imaginea de fundal, pare poate fi in modul "Satelite", "Street Map" sau "River Basin Districts".
Pentru o comparatie graitoare trebuie doar sa privim in harta de mai jos diferenta dintre poluatorii din Romania (punctele rosii, portocalii si galbene) si cei din Franta, unde aerul pare imbacsit doar in zona marilor orase.
Iata cum arata Capitala (rosu - foarte poluat, galben - poluare minora)
Noul set cuprinzator de 32 de harti le permite europenilor sa localizeze sursele de poluanti, la o scara de 5 km pe 5 km. Hartile contin detalii privind oxizii de azot (NOX), oxizii de sulf (SOX), monoxidul de carbon (CO), amoniacul (NH3) si pulberile in suspensie (PM10).
Ce arata hartile?
Desi datele privind calitatea aerului sunt puse la dispozitia publicului atat de furnizorii de date europeni, cat si de cei nationali , aceste date nu ofera informatii cu privire la diversele surse de poluare.
Noile harti atrag atentia asupra emisiilor locale de poluanti atmosferici si le permit cetatenilor sa vizualizeze in detaliu zona in care locuiesc.
Hartile poluarii pot fi vazute pe site-ul E-PRTR
Guvernul de la Bucuresti da 15 milioane de lei pe analize de mediu
Guvernul a decis alocarea in acest an de fonduri nerambursabile de peste 15 milioane lei pentru realizarea unor studii privind protectia mediului si apelor, pentru obligatii derivate din acorduri internationale si directive UE, precum si pentru studii de cercetare in domeniul schimbarilor climatice.
Banii vor fi alocati din bugetul Fondului pentru mediu, sub forma de finantare nerambursabila, si directionati catre Ministerul Mediului si Padurilor, care va contracta serviciile pentru realizarea studiilor, prin achizitie publica.
Pe lista studiilor care vor fi astfel finantate au fost incluse un numar total de 36 analize.