2500 de medici de familie din țară NU vor mai elibera reţete. 4 milioane de pacienţi au de suferit


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 04 Ianuarie 2018 14:45
Categorie: Stiri Sanatate
Medici de familie

Peste 2500 de medici de familie din toată ţara NU vor mai elibera reţete compensate şi nici nu mai oferă consulații gratuite. Din această cauză au de suferit peste 4 milioane de pacienţi.

Aceştia pot apela direct la specialist numai dacă au una dintre cele 59 de afecţiuni pe care Casa Naţională de Asigurări le-a trecut pe o listă specială. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a făcut publică o listă cu 59 de afecţiuni a căror tratare nu necesită vizită la medicul de familie.

Pentru toţi aceşti oameni, cei din Ministerul Sănătăţii au un singur mesaj: dacă nu pot aştepta ca medicul lor de familie să semneze un nou contract, atunci să se mute la altul.

Pentru cei aproape 4 milioane de pacienţi care sunt în atenţia celor 2500 de medici care nu au semnat contractele cu Casa de Asigurări de Sănătate, autorităţile au găsit o soluţie parţială. Au făcut o listă cu 59 de afecţiuni. Cei care au una dintre acestea pot merge la specialist gratuit fără trimitere de la medicul de familie.

Pe lista dată publicităţii apar: sarcina cu risc, astmul bronşic, insuficienţa renală cronică - faza de dializă, afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică ori bolile psihice.Specialistul va fi cel care va elibera reţete compensate.

Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS: "Vă prezentaţi direct la medicul specialist sau la camera de gardă a unui spital.
Reporer: Reţeta data de medicul specialist va fi decontata de CNAS?
Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS: Sigur că da reţelele sunt decontate de CNAS, cu condiţia că medicii specialişti respectivi să fie în contract cu casele de asigurări de sănătate.

Tot pentru milioanele de romani ai căror medici de familie nu mai au contract autorităţile au următorul îndemn.

Reporter: Fie plătesc tratamentul integral, fie se tratează la privat?
Augustus Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS: Fie se transfera pe lista unui alt medic de familie.

La rândul lor, reprezentanţii medicilor de familie care nu au semnat contractele cu casa de asigurări spun că nu cedează presiunilor şi vor să dea statul în judecată.

Rodica Tănăsescu, președinte SNMF: "Este de înţeles că foarte mulţi colegi au semnat pentru că presiunile au fost imense şi sunt în continuare. Vor fi două aspecte, fie tinerii medici nu vor mai alege la rezidenţiat specialitatea de medicină de familie, fie o vor alege ca să emigreze."

Pentru a veni în sprijinul bolnavilor medicii care au lansat platforma online doclandia au anunţat că în următoarele 30 de zile vor acorda consultaţii gratuite.

50 de doctori cu specializare în medicină de familie sau medicină internă vor răspunde la orice întrebare. Singura condiţie este să aveţi acces la internet.


CNAS: Peste 75% din medicii de familie au semnat prelungirea contractelor cu casele de asigurări

Peste 75% din medicii de familie au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, iar perioada de semnare a acestor documente s-a încheiat.

La rândul lor, organizaţiile medicilor de familie spun că în urma presiunilor făcute de CNAS şi de casele subordonate circa 65% din doctorii din întreaga ţară au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate şi că “faptul că astăzi se încearcă punerea pumnului în gura medicilor nu înseamnă că s-au şi rezolvat problemele din sistem, ci doar că pacienţii şi medicii sunt trataţi de pe poziţii de forţă”.

CNAS anunţă că perioada de semnare a actelor adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat.

Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durata determinată (până la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate, precizează CNAS.

Conform CNAS, până la încheierea perioadei de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate peste 75% din medicii de familie au semnat actele adiţionale.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate mai spune că asiguraţii cu urgenţe medico-chirurgicale, precum şi cu 59 de afecţiuni (între care se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an) se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere.

La rândul lor, organizaţiile medicilor de familie spun că în urma presiunilor făcute de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi de casele subordonate circa 65% din medicii de familie din întreaga ţară au semnat actele adiţionale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate.

“Având în vedere situaţia creată la protestul naţional al medicilor de familie pentru nesemnarea actelor adiţionale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, SNMF şi FNPMF solicită funcţionarilor publici din CNAS şi MS, care încasează şi gestionează banii asiguraţilor, maximă responsabilitate faţă de medicii din România şi faţă de pacienţii pe care aceştia îi au în îngrijire. Atât medicii, cât şi pacienţii fiind plătitori de sume consistente către sistemul de sănătate şi deci, beneficiari de drepturi. Şi medicii sunt pacienţi! Faptul că medicii sunt supuşi presiunilor nu înseamnă, din păcate, că problemele sistemului s-au rezolvat, ci ca sunt doar temporar ascunse cu vorbe”, arată organizaţiile medicilor de familie, într-un comunicat de presă transmis joi.

Medicii spun că responsabilitatea CNAS trebuie să se materializeze în primul rând printr-un contract asigurat-asigurator. - cu drepturi, obligaţii şi eventuale sancţiuni.

“Pentru medicii de familie, respectarea drepturilor pacienţilor care i-au ales reprezintă o preocupare permanentă. De aceea, precizăm că în relaţia cu asiguraţii plătitori, CNAS şi casele subordonate acestora au datoria de a asigura, potrivit legislaţiei in vigoare, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului şi până la vindecare, nu doar în zilele în care se asigură plafon pentru analize, sau doar în judeţele unde există resurse umane pentru acoperirea serviciilor la care au dreptul să acceadă”, mai afirma medicii.

Ei mai spun că sistemul de asigurări, prin casele de asigurări, sunt obligate să le asigure pacienţilor următoarele drepturi: pachetul de servicii de bază în mod nediscriminatoriu, fără plafonare la analize de laborator, ecografii, radiografii, tomografii, examene RMN, medicamente, să fie înscrişi pe lista unui medic de familie pe care îl aleg şi care doreşte să le asigure un act medical de calitate, în condiţii de respect şi siguranţă, să fie informaţi periodic de către casele de asigurări de sănătate la care se asigură, asupra drepturilor de care beneficiază, conform legii, iar pentru orice alte informaţii şi asistenţă legate de drepturile asiguraţilor, pacienţii se pot informa oricând la medicii lor de familie, unde le stau la dispoziţie în toate sălile de aşteptare informaţii pe care nu le primesc niciodată de la casele de asigurări de sănătate, conform legii.
 

 

Medici de familie Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Medici de familie Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Aproximativ 30% din medicii de familie au refuzat să semneze contractul cu Casa de Asigurări
Aproximativ 30% din medicii de familie au refuzat să semneze contractul cu Casa de Asigurări
Medicii de familie amenință că își vor rezilia contractele cu Casa de Sănătate
Medicii de familie amenință că își vor rezilia contractele cu Casa de Sănătate
VIDEO PROTVPLUS.RO
PROMO
Distracție la cununia civilă dintre Brighitte și Pastramă

00:38
STIRILE PROTV
Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani şi 6 luni în dosarul angajărilor fictive
In fiecare seara a saptamanii, la ora 19.00, ochii telespectatorilor sunt pe ProTv. De luni pana vineri Andreea Esca si in week-end Oana Andoni aduc telespectatorilor cele mai importante evenimente ale zilei. Reportaje speciale, interviuri în exclusivitate, subiecte fierbinţi, corespondenţe din mijlocul evenimentelor, unele neîncheiate inca, toate sunt prezentate in premiera într-o maniera unica si inconfundabila care continuă zilnic, de mai bine de 16 ani. Oamenii zilei sunt in prim-planul stirilor prezentate de Andreea Esca, reporterii Ştirilor Pro TV bat lumea în lung şi în lat pentru ca orice subiect sau eveniment important să fie prezentat, disecat şi explicat pe intelesul tuturor. Stirile ProTv fac dovada unei demonstraţii de jurnalism desfasurata într-un ritm alert, punctata de transmisiunile reporterilor Pro TV care desenează o poveste "în direct" despre tot ceea ce se intampla in lume.

02:47
DIVERTISMENT
ARENA BUCĂTARILOR: Limbă de vită cu piure de gulii, bonbon de sparanghel și rubarbă

02:50
VORBESTE LUMEA
Brigitte, pregătită să fie doamna Pastramă?
Brigitte Năstase, alături de cele mai bune prietene

10:32
VORBESTE LUMEA
Gabriela Maalouf, despre etichetarea copiilor și efectele
Copilul se definește prin cuvintele părinților

14:27
VORBESTE LUMEA
Alexa pictează pe haine. Cum a descoperit această pasiune
La început făceam picturi abstracte

09:24
VORBESTE LUMEA
Fiul lui Kamara a intrat în operație, în Turcia
Emoții mari în Turcia pentru Kamara

03:56
VORBESTE LUMEA
Damian Drăghici, emoții de părinte
Damian Drăghici "E un lucru nou, diferit și foarte mișto"

02:18
VORBESTE LUMEA
Spectacol de dans în pași de dans
Grupul Eden Sweet locul 3 la cupa mondială de gimnastică estetică

05:17
VORBESTE LUMEA
Roxana Vancea își tonifiază corpul pentru vară: "Mă pregatesc să arăt pefect în costumul de baie"
Cum arată Roxana Vancea

06:19
spital, infectii nosocomiale
Spitalele nu raportează infecțiile nosocomiale de teama sancțiunilor. Schimbările anunțate
Senator PSD dus cu elicopterul SMURD în Capitală pentru o enteroviroză. ”Dânșii au alte drepturi”
Numărul infecțiilor asociate asistenței medicale aproape s-a dublat față de anul trecut
Alertă de tuberculoză într-o școală din Brăila. Doi elevi s-au îmbolnăvit de TBC
Semnal de alarmă. S-a triplat numărul pacienților cu afecţiuni ale tiroidei
Fizicienii de la stat amenință cu demisii din cauza salariilor mici. Câți bani ar primi la privat
dementa
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății pentru reducerea riscului de demență
Spitalele de pediatrie din România arată ca niște închisori. Soluția unor pictori
Cazul elevei suspecte de meningită: colegii s-au panicat și nu au mai venit la ore
Anchetă cu rezultate șocante la Maternitatea Giuleşti: "Medicii nu îşi taie unghiile"
Maratonul Resuscitării: învață cum să acționezi în cazul unui stop cardio-respirator
Un alt bebeluş cu suspiciune de stafilococ auriu a ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu"