Aproximativ 30% din medicii de familie au refuzat să semneze contractul cu Casa de Asigurări

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Aproximativ o treime din cei peste 11.000 de medici de familie nu şi-au prelungit contractele cu Casele de asigurări de sănătate. Asta înseamnă ca pacienţii care sunt pe listele lor trebuie să plătească atunci când vor o consultaţie.

Doctorii au cerut suplimentarea fondurilor şi simplificarea sistemului. În replică, autorităţile susţin că în câteva săptămâni va fi modificată legislaţia, pentru a le uşura munca. Şi le propun bolnavilor să-şi schimbe medicul de familie şi să meargă la camera de gardă, dacă au o urgenţă.

În Braşov mulţi dintre bolnavii care au cerut ajutorul medicilor de familie s-au trezit că trebuie să plătească pentru reţetele care acum trei zile erau gratuite.

Maria Iftode - pacienta: "Eu nu plătesc, doamnă! Eu aştept până când.... mor, mor, trăiesc, trăiesc... nu dau bani din buzunar pentru că nu am. Eu lucrez pentru minimul pe economie, de unde bani?!"

În judeţul Argeş doar 18 medici de familie din 400 şi-au prelungit contractele cu Casa de asigurări de sănătate.

Situaţia este gravă în toată ţara. Aproximativ 30% din medicii de familie au refuzat să semneze contractul cu Casa de Asigurări, nemulţumiţi de finanţare şi condiţii de lucru.

Dar ministrul Sănătăţii susţine că bugetul pentru medicina de familie a fost suplimentat cu 278 de milioane de lei în acest an.

Astfel, doctorii din centrele de permanentă vor primi 40 de lei pe oră în loc de 12,8 lei, iar asistenţii medicali vor avea o creştere de la 8 -10 lei pe oră la 20-22,5 lei pe oră.

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii: "Nu este etic ce fac ei acum... au avut mărire şi în plus vor mai primi şi din fonduri europene...''

Florian Bodog susţine că a găsit şi o soluţie pentru rezolvarea crizei.

Ministru Sănătăţii spune că în această perioadă bolnavii care au nevoie de astfel de servicii medicale îşi pot schimba medicul de familie şi se pot înscrie pe listele celor care şi-au prelungt contractele cu Casa se Sănătate sau pot merge la UPU ori în camerele de gardă ale spitalelor.

Medicii de familie nu sunt însă supăraţi pe guvernanţi doar din cauza banilor. Ei reproşează faptul că sunt mai mult contabili decât doctori.

Dr. Dumitru Mărasescu, medic de familie: 'Pacienţii ştiu şi, ce e mai tragic pentru ei şi pentru noi, că sunt plimbaţi ca o minge de ping-pong, datorită acestei birocraţii excesive, între noi şi policlinici, între noi, medicii de familie, şi spitale''

Argeş, Bacău şi Covasna sunt judeţele în care s-au semnat cele mai puţine contracte cu casele de sănătate. În toată ţara lucrează aproximativ 11400 de medici de familie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO