Chirurg ieșean acuzat de malpraxis: „A tăiat bucata sănătoasă”
Medicul ieșean Cristian Lupașcu, șeful clinicii de chirurgie de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, este acuzat de un pacient de 53 de ani că l-ar fi operat fără să țină cont de investigațiile și analizele puse la dispoziție.
În 14 februarie, pacientul identificat drept Petru Hulubei a depus la Colegiul Medicilor Iași o reclamație pe numele chirurgului Cristian Lupașcu, pe motiv că deși era diagnosticat cu cancer rectal, i-ar fi tăiat o bucată „sănătoasă” de colon, în luna decembrie 2017, informează Ziarul de Iași.
Astfel, Petru Hulubei îl acuză pe medic că l-ar fi operat fără să studieze dosarul medical și că ar fi apreciat prin palpare zona în care ar fi fost localizată tumora, deși investigațiile pe care le avea la îndemână ar fi subliniat cu exactitate zona în care se afla cancerul. După operație, analizele ar fi arătat că pacientul nu mai are cancer, însă bărbatul a continuat să se simtă rău, iar în urma unor noi investigații ar fi descoperit că tumora se află în continuare în organismul său.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
„Fratele meu s-a dus la doctor cu scopul să-i taie şi să-i scoată tumora diagnosticată. În semn de mulţumire, după operaţie, soţia pacientului i-a dat profesorului 300 de euro. În şapte zile de internare, profesorul nu a trecut nici măcar o dată prin salon, pe la patul fratelui meu. Venea rezidentul şi-i spunea «stai liniştit, totul e bine». După o săptămână au venit şi rezultatele favorabile de la anatomia patologică. Atunci ne-am pus întrebarea cum este posibil să fie totul perfect, după un cancer în stadiul III să ajungi să nu mai ai nimic. Prin urmare, am mai cerut o opinie medicală, şi aşa am aflat că piesa trimisă la laborator era foarte greşită. Una era diagnosticul, alta era porţiunea tăiată şi trimisă la laborator. Pe buletinul histopatologic scrie foarte clar că diagnosticul bolnavului este de neoplasm rectal, în timp ce piesa trimisă laboratorului de profesorul Lupaşcu este de colon sigmoid (…). I-am cerut o explicaţie domnului profesor, cum de a fost posibil să trimită către laborator colon sigmoid, curat, neafectat de tumoră, în timp ce diagnosticul pacientului a fost de cancer de rect mijlociu. Ne-a spus că îi pare foarte rău, dar ce mai poate să facă. Trebuie să plătiţi, domnule profesor, pentru că este vorba despre viaţa unui pacient“, a spus Maria Hulubei, sora ieşeanului Petru Hulubei.
Potrivit sursei citate, când familia l-a confruntat pe medic, acesta ar fi spus că „îi pare foarte rău”, dar s-ar fi întrebat retoric ce poate să mai facă.
În cursul internării, Petru Hulubei a primit îngrijiri medicale în valoare de peste 10.600 de lei, conform decontului de cheltuieli aflat la dosarul pacientului, a mai precizat ea.
„CJAS a dat banii aceştia pentru o greşeală. Fratele meu a stat într-o operaţie care i-a făcut mai rău, pentru că e dărâmat psihic, şi CJAS a decontat această intervenţie. Aşteptăm în urma acestei reclamaţii să primim înapoi de la profesorul Lupaşcu banii pe care fratele meu i-a dat în semn de «mulţumire». Nu-i merită pentru că nu a făcut o treabă bună, iar fratele meu a muncit pentru cei 300 de euro. În al doilea rând, mi-aş dori foarte mult ca domnul profesor să se axeze pe ceea ce ştie să facă şi să fie mai atent în sala de operaţie“, a mai susținut sora pacientului.
Contactat de jurnaliști, acesta nu a putut fi găsit.