Pacienți cu scleroză multiplă, puși să facă zeci de kilometri, lunar. CNAS spune că nu-i poate ajuta
Pacienţii cu scleroza multiplă cer schimbarea legii care îi obligă pe mulţi dintre ei să bată lunar zeci de kilometri, ca să beneficieze de tratament.
Ca să fie scutiţi de acest chin, asociaţia pacienţilor cu deficienţe auto-imune a lansat o petiţie. Este imposibil, spun reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, motivând că bolnavii trebuie văzuţi în fiecare lună de medicul care le prescrie reţeta.
În urmă cu 11 ani, Mihaela a fost diagnosticată cu scleroza multiplă. După 9 ani de tratament, boala a evoluat astfel încât nu se mai poate ridica din pat. Cu toate astea luna de lună, ea trebuie plece de acasă, din Reghin, şi să ajungă la doctor în Târgu Mureş pentru a primi tratamentul.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Mihaela Todoran: „Perfuzii fac o dată pe lună. Nu pot să stau în şezut, nu pot să merg în picioare, greu mă întorc în pat, trebuie să mă ajute cei din familie.''
În aceeaşi situaţie se află şi alţi români care suferă de scleroza multiplă. În România sunt 8000 de pacienţi cu scleroză multiplă şi anual sunt diagnosticate alte peste 900 de cazuri noi. Mulţi dintre ei sunt nevoiţi să se deplaseze şi zeci de kilomoetri pentru a ajunge la medic. Asta chiar şi atunci când stadiul bolii nu le permite să mai meargă.
Asta se întâmplă pentru că sistemul de sănătate a pus la dispoziţia lor doar 12 centre răspândite în șase oraşe. Asta înseamnă că bolnavii din orice colţ al ţării trebuie să găsească cel mai apropiat medic şi să meargă acolo lunar.
Emilia Rusu: „Sunt persoane greu deplasabile care au nevoie şi acasă, dar mai ales când vor să iasă afară."
Maladia presupune îmbolnăvirea ireversibilă a nervilor şi nu se vindecă niciodată. Din acest motiv, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune a lansat o petiţie prin care cere ca bolnavii să nu mai fie puşi pe drumuri.
Rosalina Lepădatu, preşedinta Asociaţiei: „Să meargă o dată pe an şi în rest la medicul din Spitalul de care aparţine, ca la alte boli."
Doar că reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate cred altceva.
Augustus Costache: „Boala se poate agrava şi trebuie schimbat tratamentul."
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune mai cere mărirea numărului de sedintre de kinetoterapie, pentru că 20 nu sunt suficiente, dar şi consiliere psihologică gratuită pentru rudele bolnavilor.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!