Ce reacții adverse pot apărea dacă te vaccinezi anti-Covid după un tratament cu acid hialuronic

29-01-2021 17:38


Dacă aveţi în plan să apelaţi la un tratament de înfrumuseţare cu acid hialuronic sau botox, poate nu ar fi o idee rea să amânaţi, din precauţie, până după imunizarea cu vaccinul anti Covid-19.

Deşi extrem de rare, au fost cazuri de reacţii adverse, potrivit unui studiu făcut în Statele Unite, însă nu sunt îngrijorătoare.

Specialiştii esteticieni, dermatologii şi alergologi, spun că substanţele folosite în cele două proceduri nu sunt contraindicate.

Însă nu exclud apariţia unor uşoare umflături, ca la orice alt vaccin.

Femeie:Ultima mea injectare cu acid hialuronic a fost undeva înainte de sărbători în decembrie 2020, iar prima doza de vaccin a fost pe 15 ianuarie, urmează rapelul, nu am simțit nimic altceva decât un vaccin normal”.

Ilia a apelat de curând la acid hialuronic. Între ultima injectare și momentul în care când s-a vaccinat anti-Covid au trecut trei săptămâni. Organismul ei a primit bine serul de imunizare și nu au apărut reacții adverse.

Dr.Leventer, medic dermatolog: „Multe din pacientele care au apelat la servicii estetice m-au întrebat dacă există o limitare între vaccin și intervenții, după studiul și recomandările date de academia americană de dermato-chirurgie am spus că nu e nicio limitare”.

Îngrijorarea a apărut în urma unui studiu la care au participat peste 15.000 de persoane cu diferite intervenții estetice făcute în ultimele 3-6 luni. La trei dintre ele au apărut umflături și inflamații în zona feței, unde le-au fost injectate substanțele.

Dr. Leventer: „Studiul a fost făcut pe pacienți care primeau vaccin de la Moderna, această variantă de ARN mesager și nu există o contradicție între substanțe. Tipul de efect secundar a fost de tip edem, adică umflatură pe zona de injectare, umflatură care poate să fie prezentă de exemplu după un tratament stomatologic sau mai putem întâlni la pacienți care au herpes simplex în zona buzelor sau care au o infecție bacteriană care apare după injectare.”

Iar aceste reacții adverse reprezintă răspunsul imunității noastre la substanțele noi din corp, explică specialiștii.

Dr. Daniela Diveică, medic specialist în chirurgie plastică și estetică: „Societatea internațională de chirurgie estetică întradevar a relatat niște cazuri de apariție a unor inflamații, dar aceste inflamații pot apărea în cazul administrării oricărui tip de vaccin, fie că discutam de vaccinul anti-gripal, cel împotriva hepatitei B sau cel anticovid. Reacțiile adverse, gen inflamatorii, pot apărea oricând, dar se tratateaza foarte ușor. Este reacție normală a organismului prin care produce anticorpi, inflamația în sine este un mecanism care produce anticorpi.”

Specialiștii esteticieni spun că imunizarea și intervențiile estetice sunt două mecanisme care acționează diferit și nu conțin substanțe contradictorii.

Alisa Zisman, chirurg plastician: „Chiar eu personal am tratamente cu acid făcute la nivelul buzelor și a pomeților și sâmbătă fac deja cea de-a doua doză de vaccin fară probleme. Acidul hialoronic este o substanță naturală care se regăsește și în mod normal în componenta oricărui organism uman. Vaccinul funcționează la un nivel mai microscopic mai mic decât nivelul unde acționează toxina botulinică”.

Singura limitare legată de vaccinare este pentru pacienții cu alergii grave.

Alergolog: „Pot fi legate aceste efecte secundare de vaccinul anticovid dar sunt considerate reacții minore, care nu contraindică nici intervențiile dermatocosmetice nici vaccinul. Deci există acest risc corelat cu intervențiile dermatocosmetice de tip dermafina sau intervențiile cu acid hialuronic”.

Chiar dacă unii dermatologi recomandă o pauză de câteva săptămâni între momentul vaccinării și o intervenție cu acid hialuronic ori botox, aceasta este strict o recomandare personală ca măsură de precauție, și nu o regulă bazată pe certitudini medicale bazate pe teste clinice.

De altfel, nici societatea internațională de chirurgie plastică și estetică nu a emis până în acest moment un protocol cu privire la administrrea vaccinului în timpul tratementului cu acid hialuronic.


VIDEO PROTVPLUS.RO