Efecte secundare neobișnuite ale vaccinului Moderna. Ce au pățit persoanele care aveau injecţii cu botox sau acid hialuronic
Uniunea Europeană are o comandă inițială de 200 de milioane de doze din vaccinul anti-Covid dezvoltat de Pfizer și BioNTech, iar distribuția ar urma să fie finalizată până în septembrie 2021, potrivit unui purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
În plus, au loc negocieri pentru încă 100 de milioane de doze. Pe de altă parte, un alt vaccin împotriva coronavirusului Oxford - Astra Zeneca ar putea fi aprobat, deocamdată în Marea Britanie, chiar în următoarele zile.
Este mai iefin și poate fi depozitat la temperaturi ceva mai accesibile decât serul Pfizer și BioNTech, care necesită congelarea la minus 70- 80 de grade Celsius.
Campania de vaccinare cu serul Pfizer BioNTech a început și în orașele italiene din nordul țării, unde COVID-19 a făcut ravagii în martie.
În provincia Lombardia s-au înregistrat o treime din cele peste 72.000 de decese din Peninsulă. Printre primii inoculați cu serul anti-Covid a fost doctorița Annalisa Malara, care a diagnosticat primul caz din Italia, pe 20 februarie, la spitalul din Codogno.
Annalisa Malara: „În opinia mea, vaccinarea este fundamentală și avem datoria să dăm un exemplu și să comunicăm limpede despre importanța acestui vaccin."
La Bergamo, primele doze au ajuns la Spitalul Papa Giovani al 23-lea și vor fi administrate cadrelor medicale din linia întâi.
Roberto Cosentini, doctor: „Este primul pas mare spre victorie în bătălia cu acest virus. Acum avem speranța că putem întoarce pagina și ne putem gândi la viitor."
Giorgio Gori, primarul din Bergamo: „Acum avem parte de multă speranță. Vom vedea lumina de la capătul tunelului."
După un debut mai mult sau mai puțin simultan și, astfel, simbolic, în toate statele membre ale Uniunii Europene, campania de vaccinare va intra în ritm alert. Esențială este disponibilitatea unui număr cât mai mare de europeni de a se imuniza. Multe țări au început cu inocularea unor oameni în vârstă, intr-un efort evident de convingere a populației.
Bărbat: „Nu doare, nu avem de ce să ne temem. Oamenii nu ar trebui să ezite, nu doare. Mă uit la ştiri, este o boală serioasă, aşa că sunt foarte bucuros că am fost ales pentru a fi vaccinat."
Bulgaria l-a vaccinat, primul, în fața camerelor TV, pe episcopul ordodox Tihon, alături de ministrul Sănătății. În Slovenia și-a pus în joc puterea de convingere un arhiepiscop catolic ieşit la pensie.
Reporter: „Cum vă simţiţi, a durut?”
Arhiepiscop: „Nu, nu a durut deloc.”
Reporter: „Ce părere aveţi?”
Arhiepiscop: „Ei bine, ceva obişnuit, ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic.”
Pe de altă parte, comitetul de experți din Statele Unite care a evaluat un alt ser anti-Covid, cel dezvoltat de compania americană Moderna, a descoperit unele efecte secundare neobișnuite. Au pățit-o voluntarii participanți la testele clinice, care aveau anumite tratamente cosmetice faciale.
Shirley Chi, medic dermatolog: „În aceste cazuri, pacienții au avut umflături și inflamații în zona feței unde aveau substanțe injectate sub piele. Doi pacienți au avut tratamentul cosmetic cu șase luni înaintea administrării vaccinului, iar o pacientă a avut tratament cosmetic injectabil la buze, la două zile după vaccin. Toți au primit steroizi și antihistaminice și reacțiile adverse au trecut.”
În toată lumea, sunt milioane de persoane, femei, mai ales, care au recurs la injecții cu botox sau acid hialuronic pentru netezirea ridurilor sau „rotunjirea" buzelor ori pomeților. În astfel de cazuri, reacția la vaccin este imunologică, explică specialiștii.
Shirley Chi, medic dermatolog: „Sistemul tău imunitar care cauzează inflamații este activat când primești vaccinul, așa că are sens să se producă un răspuns imunitar în anumite zone unde ai injectate, anterior, substanțe care nu se află în mod natural în corpul tău.”