Ce putem face când nivelul de poluare în oraș este foarte mare. Sfatul medicilor
Nivelul record al poluării din București, care s-a înregistrat duminică noaptea, a provocat comentarii aprinse pe rețelele de socializare, unii bucureșteni arătându-se foarte îngrijorați din cauza acestei situații neplăcute.
În aceste condiții, medicii atrag atenția că poluarea poate avea ”consecințe imediate și tardive” asupra aparatului respirator.
Managerul Institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, avertizează că o astfel de creștere a nivelului de poluanți poate produce acutizări ale bolilor cronice pulmonare și reacții alergice, mai ales la persoanele atopice, dacă vorbim de efecte imediate.
Efectele pe termen lung ale poluării asupra aparatului respirator:
-► creșterea declinului funcției pulmonare
-► o nevoie crescută de servicii medicale la pacienții cu boli cronice
-► costuri crescute pe serviciile de sănătate
-► scăderea duratei de viață
Ce este bine să facem?
Dr. Beatrice Mahler mai spune că, atunci câne ne confruntăm cu astfel de situații - precum cea de duminică noaptea din București - este bine să evităm zonelor cu trafic intens.
De asemenea, trebuie să evităm aerisirea încaperilor în perioadele de poluare intensă prin folosirea aparatelor de aer condiționat, care au fost întreținute corespunzător.
Nu în ultimul rând, persoanele cunoscute cu afecțiuni cronice trebuie să evite deplasările sau - daca aceste deplasări nu pot fi evitate - trebuie să aibă la îndemână medicația utilă în crize.
Ministru: Poluarea de duminică noaptea din București a fost provocată de arderi de deșeuri
Duminică noaptea, în Bucureşti, s-a înregistrat o poluare record, după cum arată informaţiile furnizate de rețeaua națională și de rețelele independente de monitorizare a aerului din Capitală.
Ministrul Mediului a convocat, luni dimineaţă, conducerile Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM) pentru a discuta măsurile ce se impun după ce, în noaptea de 1 spre 2 martie, au fost înregistrate depăşiri ale valorilor de PM2.5 cu până la peste 900%, precum şi a celor de PM10 cu aproape 800%.
Depăşirile au fost semnalate atât la staţiile din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, cât şi de senzorii din reţelele independente.
Sursa: Pro TV
Etichete: bucuresti, medici, costel alexe, mediu, poluare, ministru,
Dată publicare:
02-03-2020 11:15