România riscă o amendă uriașă din cauza poluării din București, dar și în alte orașe
Anunţ grav de la Ministerul Mediului: 11 orașe mari din România, printre care Cluj, Timișoara sau Constanța trebuie să ia măsuri anti-poluare, altfel pot fi amendate de Uniunea Europeană.
Iar Bucureștiul este cel mai aproape de o sancțiune uriașă. Urmează Brașov și Iași. Primarii celor trei orașe și-au prezentat aşadar la minister soluțiile de îmbunătățire a calității aerului. Deocamdată vorbim de măsuri elementare, cum ar fi spălarea străzilor.
3 oraşe, Braşov, Iaşi şi Bucureşti sunt în procedura de infrigement. Pe româneşte, riscă amenzi record de la Uniunea Europeană. Până la 400.000 de euro pe zi ar plăti Guvernul dacă responsabilii nu reuşesc să reducă poluarea.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Brașovul este pe lista din cauza poziţionării geografice - poluarea de la maşini, industrie şi încălzire rămâne în oraş, ca într-un ceaun.
Iașiul are o problemă cu puhoiul uriaş de maşini care în lipsa unei centuri trece prin centrul oraşului.
Cu o şosea de centură depăşită, cu un sistem de încălzire neperformant, dar şi cu numeroase şantiere, Bucureştiul este în fruntea listei poluării, spune ministrul Mediului.
Costel Alexe, ministrul Mediului: "Situația este mult mai gravă la București, unde suntem în etapa în care așteptăm doar verdictul. Raportul de sănătate publică arată că bucureştenii se pot îmbolnăvi de afecţiuni cardiovasculare."
Peste 40% din poluare, pentru care riscăm amenzi de la Bruxelles, vine din praful de pe străzi.
Specialiștii din Primăria Capitalei recunosc, poluarea din București ar putea fi diminuată mult dacă ar fi redus praful din oraș. Ridicat de vânt, acesta este înghițit de bucureșteni, care se îmbolnăvesc grav. Pentru eliminarea pulberii trebuie luată o măsură simplă: spălarea străzilor.
De altfel, şi ceilalţi invitaţi la discuţii au venit cu promisiuni de măsuri anti-poluare. Iașiul susţine că va mări spaţiul verde şi va spăla străzile, dar nu poate impune restricţii de circulaţie, ca în Bucureşti.
Brașovul susţine că a interzis camioanelor până în norma de poluare euro 4 accesul în centru şi că a schimbat modul în care se construieşte.
Alte 11 oraşe din România sunt pe lista neagră a Uniunii din cauza poluării. Este vorba de Craiova, Cluj, Oradea, Timișoara, Constanța, Brăila, Măgurele, Galați, Bacău, Ploiești, Pitești. Edilii trebuie să ia urgent măsuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: Comisia Europeana, poluare, ministerul mediului,
Dată publicare:
20-01-2020 13:43