Sfaturi de la specialisti: cum sa eviti distrugerea calitatii alimentelor
Prajirea nu este singurul mod de preparare a alimentelor care le distruge calitatile. De exemplu, incalzirea untului pentru prajituri il poate deteriora.
Desi este bun pentru imunitate, untul devine toxic. Iar congelarea afecteaza proprietatile nutritive ale pestelui. Dupa o anumita perioada, grasimile nocive sunt cele care domina in detrimentul celor de tip Omega 6 si Omega 3.
Daca ati cumparat mai mult peste si vreti sa-l congelati, aveti grija sa-l consumati in maximum 2 saptamani. Aceasta pentru ca acizii grasi polinesaturati pe care ii contine incep sa se oxideze.
In special pestii din ape reci, precum heringul, macroul, tonul contin acizi grasi polinesaturati in cantitate mare. Acestia sunt benefici intr-un regim alimentar corect. Problemele apar la congelarea pe termen lung.
Histamina poate da intoxicatii alimentare puternice. Atentie si la nuci, alune, migdale, fistic, cu un continut ridicat de grasimi bune. Insa acestea sunt foarte sensibile la lumina si temperatura.
Cu alte cuvinte, nu cumparati miezul acestor fructe, ci fructele ca atare, in coaja. Acestea reprezinta un bun aliat pentru sistemul imunitar. Fotosensibil este si uleiul de masline extravirgin. Astfel, daca il depozitati in sticle transparente, il distrugeti. Mai mult, lumina distruge vitaminele hidrosolubile, adica vitaminele B si vitamina C. Spre exemplu, un suc proaspat trebuie consumat imediat dupa preparare.
Pe de alta parte, vitamina B12 din produsele animale nu se distruge prin preparare termica. Aceasta se gaseste din belsug si in cerealele integrale. Prin simpla incalzire untul se deterioreaza. Acest produs sustine sistemul imunitar in stare proaspata. Insa aveti grija sa nu depasiti doza de 20 de grame zilnic.
Asadar, aveti grija sa nu puneti unt incalzit la prajituri, mai ales in cele destinate celor mici.