Ce înseamnă sănătate metabolică și ce legătură are cu greutatea corporală
Metabolismul reprezintă totalitatea proceselor biochimice de sinteză care transformă hrana și apa pe care le consumăm în energie necesară organismului nostru.
În timpul procesului biochimic complex, caloriile din alimente și băuturi se combină cu oxigenul pentru a elibera energie ATP, de care celulele corpului uman au nevoie pentru a putea funcționa.
Ce este rata metabolică
Rata metabolică este cantitatea de energie (calorii) eliberată de organism pentru a susține funcțiile vitale (respiraţie, circulaţie, digestie).
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Rata metabolică poate fi influențată de o serie de factori precum: vârsta, masa musculară, dieta, afecțiunile tiroidei, factorii genetici, statusul hormonal, activitatea fizică desfășurată sau de unele probleme de sănătate.
De asemenea, rata metabolică poate fi accelerată în timpul desfășurării activităților fizice și poate fi încetinită atunci când suferim de depresie sau anxietate, potrivit MedicalNewsToday.
Tipuri de metabolism
Principalele tipuri de metabolism sunt:
► Metabolismul bazal
► Metabolismul energetic
► Metabolismul intermediar (care cuprinde metabolismul glucidic, lipidic, proteic).
Metabolismul bazal reprezintă consumul de energie a organismului, necesar pentru asigurarea funcţiilor vitale. Acesta variază în funcţie de: vârstă (scade o dată cu înaintarea în vârstă) și de sex (la bărbaţi este mai mare).
Metabolismul energetic reprezintă totalitatea energiei consumate de organism şi este alcătuit din metabolismul bazal şi energia necesară pentru a efectua diferite activităţi.
Metabolismul intermediar reprezintă totalitatea transformărilor făcute de substanţele din organism, la nivel celular, prin reacţii chimice, se arată pe mindbodygreen.com.
Legătura dintre metabolism și greutate
Atunci când vine vorba de kilogramele în plus, majoritatea persoanelor dau vina pe metabolism. Însă acesta se poate regla pentru a putea satisface procesele fizice ale corpului. De regulă, orice persoană poate să piardă din greutate, dacă va face exerciții fizice zilnic și dacă va consuma mai puține calorii decât are nevoie.
Persoanele care au un metabolism rapid ard mai multe calorii şi nu au probleme cu greutatea. În schimb, cele cu un metabolism lent au nevoie să consume mai puţine calorii pentru a fi în limitele normale.
Recomandări pentru un metabolism normal
Pentru ca metabolismul să funcționeze la parametrii normali, specialiștii în medicină recomandă următoarele:
► Mese regulate;
► Evitarea înfometării şi a dietelor;
► Consumul de cât mai multe fructe și legume;
► Efectuarea de exerciții fizice;
► Evitarea consumului de alcool şi de tutun.