Accesul pe terenurile de sport ale școlilor ar putea deveni gratuit pentru cei care vor să facă mișcare. Măsura luată la Iași
Terenurile de sport din școli ar putea fi folosite gratuit de cei care vor să facă mișcare indiferent de vârstă.
Asta prevede un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților, în speranţa că vor fi încurajate activitățile în aer liber. În acest moment, sub 12 la sută dintre români fac sport săptămânal. Suntem printre cei mai leneşi dintre europeni.
La Iași, printr-o hotărâre a Consiliului Local, copiii și adulții care vor să facă sport au acces gratuit, în vacanțe, pe terenurile de sport ale mai multor școli. Este vorba despre un parteneriat intre primărie, inspectoratul școlar și două ONG-uri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Cristian Paraschiv, președinte ONG As Natura Iași: „Timp de 40 de zile s-a întâmplat să fie pline majoritatea terenurilor. Ei veneau pe terenurile de sport, noi punem la dispoziție echipamente sportive și inclusiv pentru părinți."
Cristian Pascariu, profesor de educație fizică: „La noi, cel puțin, terenul a fost deschis pe perioada vacanţei, s-au făcut activități într-un cadru organizat, cu oameni care au supravegheat copiii din cartier care au făcut mișcare aici."
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților prevede că pe terenurile de sport ale școlilor poate avea acces oricine, dar mai ales copiii și persoanele în vârstă.
Tată: „E o idee foarte bună, sportul înseamnă sănătate și cu atât mai bine pentru copii."
Mamă: „În primul rând e sigur, fiind un spațiu închis, părinții nu stau cu teama că se poate întâmpla oricând ceva rău."
Tudor Pop, deputat USR, inițiator proiect de lege: „Vreți să îi ținem pe copii departe de vicii, de păcănele, de tutun, de droguri, de alcool, de ecrane, investiți în sport. Investiți în orele de educație fizică, investiți în baze sportive. Se găsesc soluții pentru a închiria sala de sport din incinta școlii, se găsesc resurse pentru a permite copiilor și adolescenților să folosească pentru câteva ore pe săptămână sau în vacanță aceste terenuri care, repet, zac nefolosite".
Potrivit Institutului Național de Statistică, doar 11,6% dintre români fac, săptămânal, sport sau alte activităţi fizice recreative, în timp ce media europeană este de 38 la sută. Şi din această cauză România este printre țările cu cea mai scăzută speranță de viață din Europa.
Cei mai activi sunt copiii și tinerii până în 24 de ani. După această vârstă, ponderea românilor care fac sport în timpul liber scade semnificativ
În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii, școlile vor fi obligate să introducă în regulamentele interne prevederi legate de accesul pe terenurile de sport.