4 din 10 barbati trecuti de 60 de ani dezvolta boli de prostata. In fiecare an apar 4.500 de cazuri noi de cancer
Subiect delicat pentru domni. Patru din zece barbati romani de peste 60 de ani dezvolta boli de prostata. Si multi dintre ei ajung la medic abia cand problema - care initial putea fi tratata - degenereaza intr-un cancer cu metastaze.
Urmeaza un tratament dureros si o recuperare incerta. Urologii spun ca trauma poate fi evitata printr-o analiza de sange pe care orice om matur ar trebui sa o faca anual.
Tata a doi baieti mari si bunic pentru doi nepoti, un pacient din Suceava a sperat ca o problema despre care ii venea greu sa vorbeasca va disparea de la sine.
"Am inceput sa urinez cu sange. Mi-am spus stai, ca ceva nu e in regula. Am amanat doi ani si ceva. M-am gandit ca te omoara, iti ia capul, nu stiu ce iti face. La un moment dat mi-au spus ca am cancer. Pe sleau, direct. Iti imaginezi cand iti spune un medic direct, 2-3 saptamani n-am fost om", a spus Ovidiu Tarabuta, pacient.
Aproape jumatate dintre barbatii romani dezvolta boli de prostata. La multi, suferinta ar putea fi evitata printr-un test-santiela. Antigena acestei forme de cancer poate fi depistata printr-o proba de sange. Un test inventat de Richard Ablin, care costa cateva zeci de lei.
"In majoritatea cazurilor, nu se moare din cauza tumorii primare, in cazul acesta a cancerului de prostata, ci din cauza metastazelor. Cancerul se raspandeste in alte parti ale corpului si poate atinge alte organe vitale", a spus dr. Richard Ablin.
"Sunt predispozitii genetice la unele categorii de pacienti, la altele sunt afectiuni dobandite. In ce priveste cancerul de prostata, intr-un stadiu incipient nu exista nicio simptomatologie clinica. Subiectul se considera sanatos. Da semne atunci cand afectiunea este foarte dezvoltata, este mare", a spus Prof. Dr. Ioanel Sinescu, sef urologie la Spitalul Fundeni din Capitala.
In Romania, in randul barbatilor, este tipul de cancer care ucide cel mai adesea. Iar medicii raporteaza in fiecare an in jur de 4.500 de noi cazuri. In lipsa unui program national de screening, fiecare domn de peste 40 de ani ar trebui sa ceara un simplu test de sange. In functie de clinica aleasa, analiza costa intre 50 si 80 de lei.
Medicul american care a descoperit markerul tumorii prostatei spune ca, in ciuda medicatiei inovatoare, supravegherea activa cade in raspunderea fiecarui barbat.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, sanatate, prostata, cancer de prostata,
Dată publicare:
14-10-2014 18:52