Romania, printre tarile cu cea mai ridicata mortalitate infantila din UE. Mamele ajung sa plece cu bratele goale din spitale
In Romania, sistemul de sanatate sarac, ignoranta si uneori incompetenta transforma nasterea unui prunc intr-un examen dramatic de viata si de moarte.
Anul trecut, aproape o mie de femei au parasit maternitatea cu bratele goale, pentru ca bebelusii lor au murit in pantec, in timpul travaliului sau imediat dupa nastere. Cifrele sunt printre cele mai ridicate din Uniunea Europeana.
Anul trecut, aproape o mie de copii au pierdut lupta cu viata inca din primele zile.
"Avem o mortalitate perinatala, deci nascutul mort sau imediat dupa nastere, intre 1 si 3 la mie, ceea ce este foarte mult", a spus ginecologul Sorin Esanu.
Suntem la coada Europei in clasament, doar Albania si Bulgaria mai sunt dupa noi. Prima cauza a mortalitatii infantile este nasterea prematura, care apare in 10 la suta din sarcini. Raisa a venit pe lume cu 3 luni inainte de termen, intr-un spital din Targoviste. Abia cand tragea sa moara, Raisa a fost trimisa la Bucuresti.
"Mi-au spus ca nu pot sa mentina viata unui copil atat de mic. 900 de grame, hemoragii cerebrale", a spus mama copilului, Luminita Preda.
In plus, sectiile de neonatologie cu adevarat performante sunt prea putine la noi in tara. Din pacate, ramane o loterie transferul bebelusilor prematuri de 5-600 de grame la maternitati de rang superior, unde sunt medici capabili sa ii tina in viata si incubatoare care, pe langa spitalele orasenesti, par nave spatiale.
La Maternitatea Polizu, cifrele de mortalitate sunt comparabile cu cele din tarile dezvoltate. Dar, in afara Capitalei, mai sunt doar 13 astfel de centre. Unul la trei judete.
Lipsa preventiei face ca 20% dintre viitoarele mame sa calce prima oara in spital doar cand le vine sorocul. Este cazul unor gemeni, ale caror malformatii grave au fost depistate, in lipsa ecografiilor, abia dupa nastere.
O alta cauza a mortalitatii infantile este malpraxisul. Asa cum s-a intamplat luna trecuta la Maternitatea Cuza Voda din Iasi, unde o fetita a murit la nastere pentru ca mama nu a fost supravegheata de medici. In foarte putine situatii femeile care au trecut prin aceste drame pot da vina pe soarta.
"Am un baietel pe pamant si o fetita in ceruri. Fetita mea, Emma Nicole, s-a nascut fara viata. Nu poti trece niciodata peste aceasta durere", a spus Bianca Brad.
In amintirea copiilor care n-au apucat sa creasca, Organizatia Emma a lansat, sambata seara, pe Dambovita, mii de lumanari aprinse care sa le lumineze drumul.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, nastere, bebelus, sanatate, mortalitate, maternitati,
Dată publicare:
18-10-2014 18:41