Ce este trauma sonora si cum poti sa surzesti din cauza castilor
Nu exista adolescent "cool" care sa nu asculte in casti muzica favorita cand merge la scoala ori se plimba prin oras. Partea proasta este ca majoritatea asculta foarte tare.
Din aceasta cauza, spun medicii, numarul tinerilor care au surzit s-a triplat in ultimii ani. La fel de agresive pentru urechi sunt si zgomotele marilor orase, pe care am invatat sa le ignoram. Si sa nu uitam si de boxele din cluburi, care vibreaza in ritmul muzicii.
Trauma sonora, asa cum o numesc specialistii, apare la 70-80 de decibeli, nivel pe care sunetul il depaseste cu mult atunci cand ascultam muzica in casti, dupa cum ne arata sonometrul. Mai rau: la casti mici, avem tendinta sa dam volumul si mai tare, in special cand mergem pe strada.
Cei mai vulnerabili sunt clientii fideli ai discotecilor. Langa boxa unde tinerilor le place sa danseze sonometrul arata peste 100 de db. Asta inseamna clar ca urechea va avea de suferit. La bar, sunetul depaseste 80 de db. Prin urmare nivelul la care auzul este in pericol e depasit.
Numai intr-o singura garda la ORL, intr-un spital din Iasi, ajung 10 pacienti tineri cu afectiuni ale auzului.
Simptomele cele mai ingrijoratoare sunt tiuitul continuu in urechi si scaderea auzului. Cei care merg imediat la medic scapa de aceste probleme. Dar, daca intarzie, urechea interna va fi afectata grav, iar procesul este ireversibil.