Cazurile bebelusilor "Supita" si "Sarmaluta" trag un nou semnal de alarma. Fetita internata la Marie Curie e in stare grava
Autoritatile recomanda atentie sporita la igiena si la sursa alimentelor, dupa ce inca doi bebelusi au ajuns la Spitalul Marie Curie din Bucuresti.
"Carnea de porc nu are ce sa caute in alimentatia bebelusilor!" Avertismentul vine de la medicii de la spitalul Marie Curie din Capitala, care spun ca cei doi copii adusi din Fetesti, cu sindrom hemolitic-uremic, au primit alimente necorespunzatoare varstei lor: unul dintre ei a mancat acasa sarmale.
Copiii, cu varste sub un an, amandoi din Fetesti, au fost diagnosticati cu sindromul hemolitic uremic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Din fericire, evolutia starii lor de sanatate este buna: doar fetita face in continuare dializa, dar nu mai este la terapie intensiva. Specialistii atrag inca o data atentia asupra hranei preparate celor mici: toate regulile de igiena si dieta pediatrica trebuie respectate intocmai.
Medicii de la spitalul Marie Curie au depistat cauza imbolnavirii celor doi bebelusi din Fetesti. Fetitei de 7 luni parintii i-au dat sa manace sarmale, iar baietelul de 6 luni a fost hranit cu supa de pui.
Tratamentul i-a fost administrat dupa ce atat analizele de la institutul Cantacuzino, cat si cele facute de medicii de la Marie Curie au aratat ca baietelul este infestat cu bacteria E-coli.
Situatia este insa mai complicata in cazul fetitei de 7 luni. Ea este ramane in stare grava, desi a fost mutata de la terapie intensiva in sectia de nefrologie.
Cauza imbolnavirii copiilor din Fetesti este carnea consumata, a declarat duminica dr. Mihaela Balgradean de la Spitalul "Marie Curie". ''Este vorba de un baietel si o fetita, fiecare a consumat intr-un fel carne - primul supa cu picioruse de pui fierte, al doilea sarmale. (...) Lucrurile sunt clare: carnea este de vina. Daca nu ne gandim ca boala se leaga de felul in care le dam sa manance copiilor, cum le dam sa manance - aici sunt inceputurile bolii. (...) Nici nu mai conteaza de unde provenea carnea. E foarte grav ca un copil de 7 luni primeste carne. Nu trebuia sa o primeasca sub nicio forma. (...) Cel care a primit supa, copilul de 6 luni, evolueaza bine, nu are nevoie de dializa. A facut perfuzii, i-a administrat medicatie. (...). Al doilea este grav si a inceput procedura de dializa de ieri. Este stabilizat hemodinamic, se afla pe sectia de nefrologie si va primi toate terapiile necesare'', a explicat medicul.
Medicul a numit cele doua cazuri "Supita” si „Sarmaluta” si a mai adaugat ca starea fetitei hranita cu sarmale este mai grava, face dializa si pentru ea va urma "un drum lung de acum incolo", in timp ce baietelul are o evolutie mai buna
In privinta sechelelor cu care ar putea ramane copiii, ea a aratat ca acestia vor fi monitorizati si a reafirmat importanta alimentatiei si a modului in care este preparata hrana. ''O sa-i urmarim pe parcurs, dar trebuie sa insistam asupra inceputurilor bolii, conteaza ce primesc ca alimentatie, cum este spalata carnea, cu ce apa se spala fructele si legumele, ce fel de lapte consuma - pasteurizat sau nu. Toate conteaza, pana la urma, si provenienta lor. Este vorba de educatie sanitara'', a subliniat dr Balgradean, adaugand ca poate o ancheta ar trebui facuta ''in familie''.
In ceea ce priveste starea de sanatate a baietelului din Mioveni, adus la Marie Curie in februarie, medicul a spus ca in cursul saptamanii care urmeaza va fi supus unui examen de rezonanta magnetica. Starea lui de sanatate este mai buna.
De la sfarsitul lui ianuarie si pana acum 16 copii au fost internati la „Marie Curie" cu sindrom hemolitic-uremic. Din pacate, trei au murit, in ciuda eforturilor medicilor. Autoritatile recomanda in continuare respectarea stricta a igienei personale, iar alimentele - cumparate din surse autorizate, sa fie ambalate corect.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, arges, Fetesti, boala, alimente, bacterii, bebelus, dializa, marie curie, sindrom hemolitic uremic, SHU,
Dată publicare:
13-03-2016 10:32