Cazul Burnei, investigat si de Colegiul Medicilor. Specialistii se contrazic asupra experimentelor facute de chirurg pe copii
Colegiul medicilor a declansat o ancheta in cazul doctorului Gheorghe Burnei, dupa ce autoritatile au inceput sa verifice activitatea acestuia. Specialistii incearca sa lamureasca daca anumite operatii facute de Burnei pot fi considerate experimente.
Colegiul Medicilor s-a autosesizat si cerceteaza interventiile chirurgicale facute de Gheorghe Burnei. Comisia trebuie sa stabileasca daca operatiile erau necesare, daca diagnosticele erau corecte si complete, daca acesta a respectat procedurile medicale si daca a evaluat corect complicatiile care puteau sa apara in urma interventiei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Colegiul medicilor va verifica si daca implanturile folosite de Burnei sunt in regula. O prima problema este legata de folosirea bio- vitro - ceramicii, sau BVC la copii. Produsul a fost folosit pentru a lipi oasele bazinului in cazul unei fetite care avea displazie de sold. Din cauza multor complicatii, copila este acum imobilizata la pat. Presedintele Colegiului Medicilor spune ca BVC era o inovatie in anii 90 dar ca acum este un material folosit intens in ortopedie.
Presedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borceanu: "Lucrurile acelea s-au facut si se fac, adica se implanteaza ciment. Sigur la vremea aceea el nu avea cimenturile care sunt azi, ca nu existau. Apoi au inceput sa intre in tara frecvent si se folosesc aproape in toatre clinicile din Romania, inclusiv la copii"
Chirurgul ortoped, Mihai Jianu, il contrazice. El spune ca BVC a fost folosit pentru umplerea unor gauri de os la adulti, dar ca acum nu se mai foloseste. Niciodata, explica el, nu a fost folosit la copii si in niciun caz in displazia de sold. Produsul este bio-inert iar oasele copiilor cresc.
Procurorii sustin inclusiv ca Burnei a folosit dispozitive medicale neomologate - cu toate ca pe piata ar fi existat unele similare care aveau avizele necesare. Mai mult, Burnei i-ar fi trimis pe unii parinti la o anumita firma de unde sa cumpere produsele, societate care, suspecteaza anchetatorii, ii platea profesorului calatoriile in straintate.
Anchetatorii ar fi descoperit si ca profesorul Burnei a comandat si creat implanturi la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii. Reprezentantii institutiei colaboreaza cu medicul de 13 ani insa sustin ca ceea ce au construit sunt mostre ce ar fi trebuit sa il ajute pe chirurg sa evalueze corect metoda de interventie. Au realizat si prototipuri de implant insa de omologare, sustin ei, nu s-au ocupat. Burnei ar fi trebuit sa faca asta.
Comsa Stanca, sef laborator dispoozitive medicale, Institutul National de Cercetare: “Au fost proiecte prin care s-au facut, s-au realizat elemente experimentale. Pentru partea de coloana, tot la indicatiile domnului doctor si la sugestiile dansului am gasit niste solutii care sunt diferite pe langa cele care exista, dar sunt experimentale, pentru sisteme de fixare si distractie a oaselor, in cazul geneziilor sau a fracturilor cu pierdere de os”
Daca aceste constructii unicat au fost folosite legal sau nu in operatiile lui Gheorghe Burnei, doar ancheta penala o poate stabili.
Sursa: Pro TV
Etichete: colegiul medicilor, arest, medic, marie curie, experimente, gheorghe burnei, proteze, ortopedie,
Dată publicare:
13-12-2016 18:11