Senatorii au stabilit cat valoreaza SANATATEA ta. Saracia sistemului ii lasa pe pacienti fara sanse la o despagubire corecta
Senatorii au decis ca sanatatea unui om valoreaza maximum 30.000 de euro.
Forma prin care senatul incearca sa modifice legea sanatatii limiteaza la 60 de salarii medii brute pe economie suma totala care poate fi acordata ca despagubire in caz de culpa medicala. Ultimul cuvant il vor avea insa deputatii care ar trebui sa tina cont de faptul ca doar instanta e in masura sa decida cat trebuie sa primeasca un pacient ca daune materiale si morale.
Senatorii aduc prejudicii grave pacientilor, sustin asociatiile care ii reprezinta pe bolnavi. Forma in care proiectul a fost trimis in Senat prevede ca: "Suma totala a despagubirilor solicitate ca despagubire de malpraxis, inclusiv daunele morale nu poate depasi valoarea a 60 de castiguri salariale medii brute pe economie, la valoarea din anul in care s-a produs prejudiciul."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Initiatorii sustin ca au decis sa faca aceasta modificare pentru ca bugetul sanatatii e mult prea sarac ca sa acopere la valori mari culpele medicale. Pe de alta parte acest principiu incalca flagrant dreptul pacientului de a primi daunele pe care le merita.
In fond, nimeni nu se interneaza in spital cu gandul de a se imbogati. Dar atunci cand are loc o culpa medicala, instanta este cea care trebuie sa stabileasca cuantumul corect al daunelor de malpraxis.
In momentul de fata, aceeasi lege obliga spitalele sa se asigure in caz de malpraxis la o cota minima de 500.000 de euro, un medic la 25.000 de euro si o asistenta la 10.000 de euro. Bani suficienti pentru acordarea unor sume mult mai mari decat cele oferite de senatori in cazul unei culpe de malpraxis.
Acest proiect este cu atat mai controversat cu cat nimeni nu s-a consultat cu Ministerul Sanatatii sau cu Colegiul Medicilor. "Noi nu am fost de-acord cu aceasta lege dupa ce am citit-o si nici nu o sa o sustinem", a spus Oana Grigore, ministerul sanatatii.
Ultimul cuvant il vor avea deputatii care, inainte de a da un vot final, vor trebui sa tina cont de faptul ca Ministerul Sanatatii lucreaza la un nou proiect care vizeaza malpraxisul.
Pana in prezent, cea mai mare despagubire acordata de sistemul medical romanesc a fost cea in cazul victimei doctorului Ciomu. Pacientul ramas fara penis a primit o despagubire de la medic si spital in valoare totala de 500.000 de euro, in anul dupa 6 ani de judecata.