Calitatea vietii depinde de toleranta la frustrare si incertitudine. Vestea buna: creierul poate fi educat pentru a face fata
"Sunt extrem de frustrat. Nu stiu ce o sa mi se intimple in viitor". Toleranta crescuta la frustrare, precum si toleranta crecuta la incertitudine sunt insa abilitati de care depinde tocmai calitatea vietii. Ambele se invata.
"Cel mai prost mod de a face fata la frustrare este, de fapt, sa nu o exprim si sa nu cer. Cel mai bun mod de a face fata la frustare este sa-ti dai semama de ceea ce ai nevoie si sa ceri lucru care iti lipseste. Vreau sa ma iei cu tine sau vreau sa nu mai faci astfel de glume", a explicat Bogdana Bursuc, psiholog.
"Voi vedea daca acel ceva e realizabil. Daca sunt dezamagit, inseamna ca la un moment dat al vietii mele m-am amagit cu ceva", a spus Ligia Moise, psiholog.
Treceti la actiune, suna recomandarea psihologilor. Este singura decizie care sporeste toleranta la frustare, de care depinde calitatea vietii.
"Totul este sa nu iau frustrarea ca un lucru rau sau ca un act intentionat care e indreptat asupra mea, ci, din contra, emotia imi apartine", a spus Bogdana Bursuc, psiholog.
Si mai importanta insa, din acelasi punct de vedere, este toleranta la incertitudine.
"Noi oamenii avem o toleranta mica la incertitudine pentru ca ne gandim la ceva rau, daca nu stiu, e rau, daca nu stiu, egal pericol", a spus Bogdana Bursuc, psiholog.
Incorect, cata vreme exista trei posibilitati: bun, rau sau neutru. O asemenea optica asupra situatii reflecta insusirea abecedarului sanatatii mintale. Toleranta scazuta la incertiduine sta la baza problemelor psihice.
"De exemplu, eu nu pot sa stiu care e stare mea de sanatate in orice moment, daca ma gandesc, devin ipohondru, nu o sa stiu ce o sa se intample mereu cu copilul meu, o sa ajung sa fiu o persoana invaziva", a spus Bogdana Bursuc, psiholog.
Fiti tolerant cu propria persoana. Si acceptati, fara frica, o idee simpla: chiar nu stie nimeni ce se va intampla... maine.
Sursa: Pro TV
Etichete: Psihologie, sanatate, csid, ce se intampla doctore,
Dată publicare:
30-03-2015 09:54