Cât de periculos e să mergi la terasă, în parc sau la plajă. Cele mai riscante activități în pandemie

×
Codul embed a fost copiat

Să mergi într-un bar ori să participi la un concert cu public numeros sunt printre cele mai riscante alegeri în pandemie.

Este concluzia la care au ajuns 14 experți americani în sănătate publică, epidemiologie sau boli infecțioase care au făcut un clasament al activităților cu cel mai mare risc de răspândire a coronavirusului.

De partea cealaltă, cea mai puțin riscantă activitate pare a fi, în opinia specialiștilor, deschiderea scrisorilor sau a coletelor.

Clasamentul activităților în funcție de risc

 

Activitățile au fost clasificate în funcție de riscul fiecăreia, unde 1 este cel mai mic risc, iar 9, cel mai mare.

Au fost analizate activități normale, pe care le desfășoară oamenii în mod constant. Deschiderea scrisorilor sau coletelor, de pildă, care pare a fi cea mai puțin riscantă, sau mersul la plajă, ce prezintă un risc moderat.

În categoria activităților mai puțin riscante găsim pe lângă deschiderea corespondentei și alimentarea mașinii cu combustibil sau mersul cu cortul.

Pe o treaptă superioară, dar totuși cu risc scăzut de răspândire a infecției, se afla cumpărăturile uzuale, dar și alergarea sau plimbările în aer liber.

Tot un risc scăzut spre moderat de infecție prezintă și o ieșire la o terasă, la bibliotecă sau muzeu, dar și cazarea pentru două nopți într-un hotel.

Mai departe, un risc moderat apare atunci când mergem la masă la altcineva acasă sau când mergem la plajă. Dar și cumpărăturile la mall sau o săptămână de muncă într-o clădire de birouri sunt la fel de riscante.

Mai riscante sunt activitățile din ultimele categorii care au obținut punctaj de peste 7. Aici găsim mersul la coafor sau frizerie, participarea la o nuntă sau înmormântare sau călătoria cu avionul.

De asemenea, și sporturile de echipă precum fotbalul sau baschetul prezintă același risc. Cel mai ridicat risc însă au, în opinia experților americani, mersul la sală, la cinema sau într-un parc de distracții.

Iată cele mai riscante locuri în care puteți ajunge: pe stadion, la un concert sau la o slujbă religioasă cu peste 500 de persoane - și cel mai riscant - într-un bar.

Specialiștii ne reamintesc că de noi depinde cât de mult va continua acest virus să se răspândească.

Dr. Virgil Musta: „Fiecare își poate calcula riscul, aici este foarte important orice activitate se poate desfășură dacă iți calculezi corect riscurile . Vezi unde există potențial de a te contamina și să introduci acolo niște reguli esențiale. De exemplu, ești într-o încăpere, ai grijă să distanțezi oamenii, să nu fie aglomerat, să obligi oamenii să poarte mască. Eu cred că fiecare situație dacă etse analizată corect scade la minim riscul de transmitere”.

Această evaluare a riscurilor a fost realizată de 14 experți americani de la Texas Medical Association.

Ei au avut în vedere participarea la oricare dintre activități cu respectarea regulilor de bază privind împiedicarea răspândirii coronavirusului, adică purtarea măștii, distanțarea socială și igiena personală.

De asemenea, ei au ținut cont de mediul în care se desfășoară fiecare activitate, timpul petrecut acolo, apropierea între persoane și gradul de respectare a regulilor de siguranță.

 

Citește și...
Mai multe consultații și analize decontate de stat. Ce cuprinde noul pachet de bază pentru asistență medicală
Mai multe consultații și analize decontate de stat. Ce cuprinde noul pachet de bază pentru asistență medicală

Se extinde pachetul de consultații și analize decontate de stat. Medicul de familie va putea să imobilizeze o fractură și să facă spălături gastrice.  

Piramida alimentară. Tot ce trebuie să știm despre alimentele pe care le consumăm zilnic
Piramida alimentară. Tot ce trebuie să știm despre alimentele pe care le consumăm zilnic

Piramida alimentară este un instrument util pentru a ne ajuta în menținerea unei diete echilibrate și sănătoase. Ea ne arată ce alimente ar trebui să consumăm, sau care sunt alimentele pe care ar trebui să le evităm.

O boală cu transmitere sexuală puțin cunoscută, dar tot mai frecventă, crește riscul de cancer. Avertismentul medicilor
O boală cu transmitere sexuală puțin cunoscută, dar tot mai frecventă, crește riscul de cancer. Avertismentul medicilor

O infecție cu transmitere sexuală puțin cunoscută, dar mai frecventă decât chlamydia, ar putea crește riscul de cancer de col uterin.

 

Recomandări
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski
Ministrul britanic al Apărării: „Trebuie să fim realiști, Ucraina nu va adera la NATO în viitorul apropiat”. Ce zice Zelenski

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, care și-a exprimat dorința de a deveni următorul secretar general al NATO, nu vede Ucraina aderând în scurt timp la Alianță.

Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet
Regele Charles al III-lea, primit cu flori la reședința sa din Valea Zălanului. Suveranul a revenit în locul lui de suflet

Suntem martorii unui moment istoric. Regele Charles al III-lea, cel mai iubit dintre ambasadorii noștri și, în același timp, primul monarh britanic care ne vizitează țara, s-a întors în locurile sale dragi.  

Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC.
Andrew Tate, agresiv în timpul unui interviu acordat BBC. "Nu tu ești șefa aici! Nu suntem egali!". Ce l-a deranjat

În primul interviu acordat unui post de televiziune de când se află în arest la domiciliu, controversatul Andrew Tate a avut ocazia să își apăre reputația și chiar a negat, pe un ton agresiv, că ar fi întreținut o cultură a misoginismului.