Cat de periculoasa este Legionella, bacteria care se ascunde in aerul conditionat si dusuri
Aparatele de aer conditionat, rezervoarele de apa sau dusurile necuratate va pot imbolnavi. Este un avertisment cat se poate de serios venit de la medicii din Spania.
Acestia ne transmit ca astfel de sisteme sunt "casele" perfecte pentru legionella, o bacterie extrem de periculoasa, care poate cauza o forma severa de pneumonie.
In atentia lor au intrat acum si instalatiile de racire, folosite tot mai mult de proprietarii de terase.
Mergem in Centrul Vechi, unde cu greu mai gasesti o terasa care sa nu fie invaluita intr-o perdea de apa.
Moda teraselor dotate cu astfel de sisteme a prins aripi si in Romania, cel putin in ultimele 2 veri. De inteles daca stam sa ne gandim ca acest tip de instalatie reuseste sa reduca temperatura chiar si cu 10 grade Celsius in zilele toride. Partea proasta? Riscam sa ne imbolnavim.
Dusmanul nevazut, dar extrem de periculos, poarta numele de legioneloza. O forma de pneumonie severa cauzata de o bacterie, legionella, care traieste si se dezvolta atat in filtrele de aer conditionat, dusuri sau piscine, cat si in sistemele de pulverizare a apei daca acestea nu sunt dezinfectate periodic.
Boala debuteaza cu febra, frisoane, dureri de cap si de muschi urmate, apoi de o tuse seaca si dificultati de respiratie.
''O infectie respiratorie care se transmite prin inhalarea particulelor foarte mici de apa, aerosoli, care pot fi infectanti daca sunt pulverizati din instalatii care sunt colonizate cu acest microorganism. Pneumonia cu legionela este o patologie serioasa cu o rata mare a mortalitatii", a declarat conf. dr. Alexandru Rafila.
Adica vorbim de un procent ingrijorator chiar si 15% din cazurile confirmate. Suficient cat sa atraga atentia autoritatilor sanitare europene, care au declarat legioneloza boala transmisibila prioritara. Acum 2 ani, de pilda, au fost raportate 7000 de cazuri in 29 de tari.