Cât de des sunt dezinfectate locurile de joacă pentru copii, în plină epidemie de gripă
Epidemia de gripă, declarată oficial în urmă cu trei zile, amplifică și îngrijorările oamenilor, care la cele mai mici semne de boală aglomerează camerele de gardă.
Specialiștii spun că, dacă ar merge prima dată la medicul de familie, ar scăpa de orele pierdute pe holurile spitalelor.
Tot din cauza gripei 117 școli și grădinițe din toată țara au cursurile suspendate parțial sau total. Și, cu toate că medicii recomandă să evităm locurile aglomerate, în aceste zile, de pildă, mall-urile au fost pline. Cei mai expuși sunt copiii care ajung în locurile de joacă.
Numeroşi părinţi şi-au dus copiii astăzi la locurile de joacă amenajate în oraşe. Foarte puţini au fost cei care au renunţat la rezervări din cauza virusului gripal.
Sunt sute de locuri de joacă pentru copii în Bucureşti și în toată ţara. Înainte să mergeți într-un astfel de loc, asigurați va că s-a făcut o dezinfectare temeinică și la plecare este recomandat să vă spălați pe mâini, atât dumneavoastră cât și copilul.
În spațiile deschise, dacă cineva strănută și nu o face în cot sau în batistă, virusul se răspândește pe o rază de câțiva metri în jur și rezistă pe suprafețe şi 24 de ore.
Mamă: „Sincer, nu m-am gândit la asta, dar fiind colectivitate este într-adevăr un risc crescut. Nici nu putem să ne izolăm complet, eu mai am un copil mic pe care l-am lăsat în mod intenţionat acasă."
Mamă: „M-am preocupat înainte şi am văzut că, înainte să schimbe tura, au dezinfectat toate aparatele."
Firmele dau asigurări că iau măsuri împotriva răspândirii virusului.
Ștefan Cliseru, managerul unui loc de joacă: Avem petreceri din 3 în 3 ore şi, după ce pleacă invitaţii, se şterg mesele.
Reporter: Și aparatele de joacă?
Ștefan Cliseru: Sunt dezinfectate zilnic şi folosim şi un spray dezinfectant pentru zonele unde pun mâinile.
Pentru că suntem în plină epidemie de gripă, aglomerate sunt şi camerele de gardă.
Părinte: "De 2 ore, cu cel mic. Tuşeşte, febră, nu are pofta de mâncare. Doar l-au înregistrat, l-au cântărit şi atât."
Părinte: "A avut febră 39. Sunt doar 2 medici şi au fost persoane care au aşteptat de la 11 şi jumătate aici."
Adrian Marinescu, medic: "Diagnosticul, în momentul în care vorbim de epidemie, nu necesită teste, nu necesită analize, e un antidot care se pune clinic, doar ca aceşti pacienţi ar putea avea acest diagnostic stând acasă, pentru că cei mai mulţi dintre ei nu au nevoie de spitalizar,e practic nu câştiga nimic dacă vin. Se ajunge tot la prescripţie prin reţetă şi tot la o izolare la domiciliu.”
În ultima săptămână s-au înregistrat peste 7.000 de cazuri de îmbolnăviri, în timp ce de la începutul sezonului gripal au murit 23 de persoane.