Care e prima țară care va aproba vaccinul anti-COVID. Va costa numai 12 lei

Ultima actualizare: 26-11-2020 12:53
vaccin
Shutterstock

Prima țară din lume în care se va aproba folosirea vaccinului anti-COVID ar putea fi Marea Britanie.

Șansele ca vaccinul să fie lansat pe piață, chiar de săptămâna viitoare, ar fi de 50%, iar primul vaccin declarat viabil ar fi cel produs la Universitatea Oxford, de către Astra Zeneca, arată surse citate de publicația Metro.

O sursă guvernamentală arată că demnitarii pregătesc un spot TV pentru o campanie de vaccinare, care ar putea fi difuzat chiar de săptămâna viitoare.

Medicii și asistenții din sistemul de stat vor fi primii vaccinați, apoi cei care îngrijesc bolnavi la domiciliu și apoi persoanele vulnerabile, cu vârste de peste 80 de ani.

După ultimele date făcute publice, vaccinul de la Astra Zeneca este 90% eficient, în timp ce Pfizer și Moderna, în proporție de 95%.

Oamenii de știință au avertizat însă că ultimele două vaccinuri blochează dezvoltarea bolii, dar nu se știe exact dacă nu cumva persoana vaccinată este purtător sănătos care poate împrăștia coronavirusul.

Mai mult, vaccinul Pfizer trebui păstrat la -70 de grade Celsius și poate fi dezghețat numai în loturi de câte 1.000 de bucăți, în timp cel de la Oxford poate fi păstrat la temperatura camerei.

19 milioane de bucăți ar putea fi disponibile pentru Marea Britanie până la sfârșitul anului, a spus Tom Keith-Roach, președintele Astra Zeneca, iar o doză ar putea să coste aproximativ două lire sterline, adică aproximativ 12 lei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO