Cardul de sanatate a devenit obligatoriu. Ce se intampla cu cei care nu l-au primit ori l-au pierdut

Ultima actualizare: 04-09-2015 07:00

Atentie, de la 1 septembrie nu mai puteti merge la medic fara cardul de sanatate. Altfel veti plati pentru consultatie sau pentru eliberarea unei retete. Exceptie fac doar urgentele medicale.

Masura a intrat in vigoare, chiar daca exista inca sute de mii de romani care nu si-au primit cardul. Daca este vina autoritatilor, pacientii nu vor plati, cand vor avea nevoie, de un doctor.

Obligativitatea cardului a devenit stricta si in spitale, pentru toti pacientii care nu reprezinta o urgenta.

Medicii de familie se plang insa ca din mai si pana acum, de cand a fost introdus primul card, au intampinat tot felul de probleme.

Andrei Anastasiu, medic de familie: ''Ba nu merge sistemul, pierdem mult timp, pacientii mai uita codul PIN."

Si pentru ca mai sunt inca 300.000 de asigurati care au de ridicat cardul, 18 case judetene de asigurari de sanatate inclusiv Capitala vor avea program prelungit, de luni pana vineri, de la 8 dimineata pana la ora 20.

Pe langa asiguratii care nu si-au ridicat cardul, mai sunt inca 250.000 carora abia acum li s-au tiparit documentele.

''Cum se poate ca intr-o familie 3 sa ajunga, unul sa se piarda pe drum si unul sa nu fie emis?", spune un barbat.

Reprezentanti CNAS spun ca in astfel de situatii, cand lipsa cardului e din vina autoritatilor, asiguratii vor fi tratati ca si pana acum, fara probleme.

Vasile Ciurchea, presedintele CNAS: ''Cat timp cardul e pe drum pacientul nu plateste.''

Daca in sistem apare faptul ca ati primit cardul, dar nu va prezentati cu el la medic, atunci veti plati fiecare act medical sau NU veti beneficia de tratament.

Cardul este cerut si in clinicile si spitalele private pentru serviciile decontate de casa. Echipe de control verifica spitalele de stat si cabinetele medicilor de familie.

Asiguratii care din motive de religioase refuza cardul trebuie sa completeze o declaratie si vor primi o adeverinta de asigurat, valabila 3 luni. In schimb, cine cere schimbarea cardului va trebui sa plateasca 15,5 lei.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO