Capitolul la care am ajuns pe primul loc in Europa, dupa ce ani de zile am luat lectii de la italieni
Romania are cea mai mare rata de reusita a operatiilor pe inima in cazul bebelusilor, din intreaga Europa. Medicii nostri au reusit sa faca performanta dupa ce au invatat ani de zile de la chirurgii italieni.
Acestia le-au aratat cum sa lucreze impecabil pe artere care au doar un milimetru grosime. Parteneriatul dintre cele doua tari va continua la Spitalul ''Marie Curie'', iar pentru parintii care au copilasi cu malformatii congenitale cresc sperantele ca pruncii lor sa aiba o viata normala.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un bebelus a fost operat pe inima cand avea doar sase zile de la nastere. Legatura inimii cu sistemul circulator era gresita, iar cel mic nu mai avea mult.
Cristian Bulescu, medic: "Operatia, cinci ore. Dulblu bypass arterial, foarte dificiala."
Medicul Cristian Bulescu a facut interventia chirurgicala deosebit de dificila, mai ales ca vorbim de artere de un milimetru grosime. A stiut sa opereze pentru ca se antreneaza de trei ani alaturi de specialisti italieni. Acestia au venit in ultimii ani in Romania in cadrul unui parteneriat cu Ministerul Sanatatii si le-au invatat pe asistente, tehnicieni si doctori cum sa salveze vietile unor bebelusi cu malformatii congenitale ale inimii. Initial, echipa de chirurgi italeni opera, iar medicii romani doar asistau. Acum lucrurile s-au schimbat.
Dr. Youssef Tammam, specialist in chirurgie pediatrica: "Cand efectuam o operatie avem nevoie numai de trei, patru persoane care vin din strainatate, pentru a fi un expert cand operam. Ca sa faca o operatie are nevoie intre cinci si zece ani experienta."
Pana acum s-au facut peste 400 de operatii in cadrul acestui parteneriat, centrul principal fiind Spitalul "Marie Curie" din Capitala.
Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii: "Rata de mortalitate la noi pentru acest tip de operatii e 2,5, o rata extraordinara."
Pentru ca programul a mers foarte bine, italienii vor sa extinda colaborarea si in alte domenii medicale.
Paolo Rotelli, presedinte San Donato: "Suntem foarte buni in terapia pe gene si diabet. Urmatorul pas, o sa facem un partenerat pe transplantul medular si sper ca totul se va dezvolta in aceeasi directie."
Deocamdata operatiile se fac ori de cate ori vin medicii italieni in Romania, dar pe viitor programul nu va mai avea pauze. Italienii spera sa obtina aceleasi performante si la Iasi, Cluj si Timisoara.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, copii, inima, operatii, italieni, colaborare, Spitalul Marie Curie,
Dată publicare:
23-09-2016 19:51