Ministerul Sanatatii a declarat EPIDEMIE de rujeola, dupa moartea a 3 copii. Cauza oficiala: campaniile anti-vaccinare
Romania se confrunta cu o problema majora. 3 bebelusi au murit, iar Ministerul Sanatatii confirma ca in tara este epidemie de rujeola.
Aproape 700 de imbolnaviri au fost inregistrate de la inceputul anului si pana acum, iar in multe dintre cazuri, copiii nu fusesera vaccinati impotriva virusului. Autoritatile sunt de parere ca toate campaniile agresive anti-imunizare au facut posibila aceasta situatie extrem de grava si cu riscuri uriase.
Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in judetele Bistrita Nasaud, Cluj, Mures, Arad si Timis, cei trei bebelusi care au murit fiind din ultimele doua judete.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Laurentiu Colintineanu, ministerul Sanatatii: "Ministerul condamna in cei mai duri termeni campaniile iresponsabile impotriva vaccinarii copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, in inmultirea cazurilor de rujeola de zeci de ori intr-un singur an."
A fost declarata epidemia de rujeola iar Institutul National de Sanatate Publica recomanda vaccinarea copiilor la 7 luni, cu refacerea vaccinului la varsta normala de 1 an. In ceea ce ii priveste pe ceilalati, parintii sunt rugati sa respecte calendarul de vaccinare ROR.
Rujeola este o boala foarte contagioasa care se transmite pe cale virala. perioada de incubatie este intre 7-18 zile, iar debutul este unul brusc si cu febra ce paote ajunge la 39 de grade. apoi, in catelva zile apare si eruptia pe piele. Pot aparea insa complicatii cum ar fi convulsii febrile, pneumonie, otita sau chiar meningita, mai ales daca pacientul este foarte mic.
Tratamentul presupune uneori antibiotice, iar bolnavul nu are voie in colectivitate.
Chiar si in aceste conditii, parerile parintilor referitoare la vaccinare sunt impartite. In timp ce unii cred ca vaccinul ii tine pe copii de parte de boli, altii spun ca nu vor sa il faca sau ca nu au luat inca o decizia in aceasta privinta.
Toate vaccinurile din schema recomandata de ministerul Sanatatii se fac la medicii de familie.
Comunicatul Ministerului Sanatatii:
"In primele opt luni ale acestui an, Romania a inregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeola in 23 de judete. 2 copii au murit. Un al treilea deces suspect de rujeola a fost inregistrat zilele trecute, dar asteapta confirmarea finala.
Comparativ cu anul 2015, cresterea este mai mult decat alarmanta. In tot anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeola si niciun deces.
Ministerul Sanatatii condamna in cei mai duri termeni campaniile iresponsabile impotriva vaccinarii copiilor. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, in inmultirea cazurilor de rujeola de zeci de ori intr-un singur an.
In Romania, in ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR.
Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub varsta de 1 an, adica sub varsta la care se efectueaza vaccinarea impotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acesti copii au murit inutil si fara sens. Intr-o comunitate cu acoperire optima a vaccinarii, toti copii sub 1 an sunt protejati de asa numitul efect de protectie de grup.
Mai simplu, cei trei copii decedati ar fi putut fi protejati prin neaparitia rujeolei la copiii mai mari, trecuti de varsta de vaccinare, daca acestia ar fi fost vaccinati.
Apelul Ministerului Sanatatii catre parinti este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sanatatea copiilor. In zonele afectate, Institutul National de Sanatate Publica recomanda vaccinarea copiilor la varsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la varsta normala de 1 an.
Distributia cazurilor pe judete:
- la granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj (219 cazuri)
- in judetul Mures(145 cazuri)
- in judetul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu varsta sub 1 an)
- in judetul Timis(71 cazuri din care 1 deces la copil cu varsta sub 1 an)
- in judetul Suceava (27 cazuri)
- in judetul Brasov (33 cazuri)
- in judetul Salaj (7 cazuri)
- in judetul Hunedoara (14 cazuri)
- in judetul Caras- Severin (13 cazuri)
- in judetul Alba (3 cazuri)
Cazuri sporadice de rujeola au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din Bucuresti (4 cazuri) si din judetele:
- Bacau (3 cazuri)
- Bihor (1 caz)
- Constanta (3 cazuri)
- Dambovita (2 cazuri)
- Giurgiu (1 caz)
- Mehedinti (1 caz)
- Neamt(2 cazuri)
- Olt (2 cazuri)
- Sibiu (3 caz)
- Vaslui (1 caz)
Cazuri sporadice inseamna cazuri care nu pot fi legate intre ele in numar ce minimum trei. Pana in luna august, inclusiv in regiunile afectate, au fost recuperati la vaccinare 573 de copii cu varste intre 1 – 15 ani."
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, ministerul sanatatii, epidemie, judet, rujeola, pojar,
Dată publicare:
21-09-2016 16:43