Bolnavii din România se sting până când statul le aprobă finanţarea operaţiilor în străinătate
Drama după dramă în sistemul de sănătate. Chiar şi în cazul unor urgenţe majore, aprobarea dosarelor de finanţare pentru operaţii în străinătate întârzie revoltător. Uneori, atât de mult încât bolnavii mor.
Mama unei fetiţe de 6 ani, aflată pe dializă, a renunţat la speranţa că statul român va plăti operaţia de transplant de rinichi în Spania.
"Ni s-a spus undeva pe la 60-70 de mii de euro. A venit răspunsul, ei ne aşteaptă, ne pot primi acolo. Sigur nu voi primi aceşti bani luna viitoare. Dacă vrei să faci ceva, faci pe cont propriu.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sau aştepţi lungul drum al hârtiilor. Medicul specialist îi dă pacientului o scrisoare care arată că procedura nu se face în ţară. Pacientul depune un dosar la Direcţia de Sănătate Publică. Comisia regională dă un accept de principiu. DSP cere 3 oferte de preţ, de la clinici din străinătate. Pacientul e trimis spre evaluare la cea cu ofertă mai bună. Dacă bolnavul e acceptat, spitalul anunţă costul final. Dosarul pleacă spre Ministerul Sănătăţii. O altă comisie se întruneşte o dată pe lună şi dă un răspuns. Hârtiile merg înapoi la Direcţie. Pacientul mai are de aşteptat încă trei săptămâni, până banii sunt viraţi în cont.
Deseori, toate aceste proceduri durează însă mai mult decât poate îndura bolnavul. Adrian şi-a depus actele când mai avea doar 20% şanse de supravieţuire, iar aprobările au durat cinci luni.
"Practic, respins nu a fost, doar că finanţarea s-a lăsat mult aşteptată. Chiar şi viaţa posttransplant e tot o urmărire a dosarului. Permanent un pacient are un dosar în aşteptare", spune soţia lui.
Pe de altă parte, potrivit ordinului 50, aflat în vigoare, este interzisă finanţarea retroactivă a tratamentului efectuat de bolnav în străinătate, în lipsa aprobării comisiei. Iar Direcţiile de Sănătate Publică sunt obligate să anunţe Ministerului situaţiile în care pacientului cu dosar pe rol decide să facă operaţia pe cont propriu, cu bani proprii sau din donaţii. Dosarul este clasat, iar omul nu primeşte niciun ban înapoi.
Oficialii promit schimbări.
Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii: ''Numărul de oferte va fi redus, când nu există decât o clinică ce poate face acel tratament va fi suficientă o singură ofertă la dosar."
Până la intrarea în vigoare a noului ordin va trece încă o lună şi jumătate.
Sursa: Pro TV
Etichete: strainatate, pacienti, bolnavi, operatii, formular, birocratie,
Dată publicare:
07-03-2018 07:15