Boala periculoasa care poate afecta persoanele care petrec multe ore pe scaun, la serviciu. Cum ne putem mentine sanatosi
Aveti mare grija daca vi se umfla picioarele sau va apar pete rosii pe gambe. Sunt semne ale trombozei, o boala periculoasa ale carei complicatii provoaca cele mai multe decese in Romania, spun medicii ingrijorati.
Circulatia sangelui poate fi incetinita sau oprita de un cheag format in vene. Tot mai multi tineri care lucreaza ore in sir la birou se pot imbolnavi daca nu fac miscare si nu au un stil de viata sanatos.
La 22 de ani, Corina lucreaza intr-o firma de recrutare. Cel putin 6 ore pe zi sta pe scaun, lucrand la calculator. In acelasi incapere, alti 8 colegi fac acelasi lucru zi de zi.
Alegeri 2024
21:03
Cum arată buletinele de vot pentru al doilea tur de scrutin de la prezidențiale. FOTO
20:58
Pîrvulescu: Sunt convins că Ciolacu vrea să fie premier. Matematica, favorabilă lui Georgescu. Lasconi depinde de votul PSD
19:42
Kelemen Hunor: UDMR o susține pe Elena Lasconi în turul 2 al alegerilor prezidențiale
19:40
Marcel Ciolacu, după decizia CCR: „Românii au dat un cartonaș galben întregii clase politice”
Poate parea surprinzator, dar riscul ca acesti tineri sa dezvolte o tromboza venoasa profunda este mare, spun doctorii. Adica sa se coaguleze o particula de sange, lucru care se intampla de obicei in picioare.
In jumatate din cazurile de tromboza venoasa profunda simptomele nu sunt clare in faza incipienta. Prea tarziu pot sa apara anumite semne care indica formarea cheagurilor de sange in venele mari. Un semn este daca diferenta de grosime intre picioare este mai mare de 3-4 cm.
Trebuie sa va masurati de mai multe ori, pentru ca este posibil sa existe o diferenta naturala de grosime intre gambe.
Alte semne sunt aparitia unor pete rosii pe suprafata piciorului, durere la atingere si incalzirea zonei in care e localizat cheagul de sange. Asadar, cand aveti aceste simptome, nu ezitati sa mergeti la medic.
Odata format, cheagul poate pleca pe vasele de sange, urca pe picior, ajunge la inima si apoi se opreste in plamani. Asa apare embolismul pulmonar, una dintre cele mai grave complicatii ale trombozei. Bolnavul nu mai are aer si nu mai poate respira. In astfel de cazuri poate sa faca stop cardiac.
Tratata din timp, tromboza se rezolva cu medicamente. Ca sa aflati insa cat de serioasa este problema, trebuie sa faceti o ecografie.
Asa ca pentru toti cei care petrec ore nesfarsite, nemiscati la biroiu, medicii au un sfat.
Prof. dr. Dan Coriu, medic: "Este important sa ne ridicam o data la o ora, sa facem miscare si sa bem apa pentru ca asa ajungem sa fim obligati sa mergem la toaleta."
Este adevarat, nu doar statul prea mult pe scaun poate provoca tromboza venoasa profunda. Repausul prelungit la pat in urma unei operatii, consumul de anticonceptionale, sarcina, obezitatea si fumatul sunt factori la fel de importanti.