Semnaturi, avize si aprobari. Cum ii descurajeaza statul pe romanii care vor sa apeleze la dreptul lor de a se trata in UE
Ministerul Sanatatii le impune restrictii celor care vor sa se trateze in strainatate. Ei au nevoie de aprobarea Casei de Asigurari de Sanatate, daca vor sa primeasca o parte din banii cheltuiti pentru operatii de by-pass coronarian, de exemplu.
Chiar daca, din octombrie anul trecut, putem merge la tratament in orice spital din Uniunea Europeana, in baza unei directive europene, tara noastra a introdus sistemul de autorizare prealabila pentru anumite investigatii si interventii chirurgicale costisitoare.
Astfel, un pacient care vrea sa faca o operatie de by-pass coronarian in strainatate trebuie sa obtina, inainte de a pleca, un aviz de la Casa de Asigurari de Sanatate, pentru ca sa-i poata fi rambursate sumele cheltuite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Restrictii exista si la investigatiile de tip PET-CT de depistare a tumorilor, la montarea de proteze, la implanturile de coloana si in cazul montarii unui defibrilator cardiac. Nici nasterile nu mai pot fi decontate fara aprobari, asa cum se intampla pana acum. Numai la Szeged, in Ungaria, erau de ordinul sutelor.
"Daca as vrea sa fac o operatie pe cord m-as simti discriminata", a declarat Manuela Stoica.
Pana acum, pentru o nastere, statul deconta pana la 2500 de de lei, pentru investigatia PET-CT pentru bolnavii de cancer - 4000 de lei, iar pentru montarea unui defibrilator cardiac - chiar si 27.000 lei. Acum, daca vor sa recupereze o parte din bani, pacientii au nevoie de un dosar medical.
Ca sa obtina autorizarea prealabila, asiguratul trebuie sa depuna la Casa de Sanatate mai multe acte, intre care si acordul scris al spitalului din strainatate care isi asuma tratarea bolnavului. Dupa analiza dosarului se va elibera autorizatia in 5 zile lucratoare.
Pacientul mai are nevoie si de un raport medical semnat de medic din care sa rezulte ca tratamentul nu poate fi facut in Romania in timp util.
"Nu avem nevoie de aceste bariere. Exista bariera pretului, avem liberatea de a ne alege serviciile in functie de calitate, de incredere", a declarat Vasile Barbu, reprezentantul Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.
Altfel, Directiva Europeana nr. 24 ne da dreptul sa ne tratam in Eeuropa, pe banii nostri si sa decontam apoi in Romania la valorile de aici. Putine vor fi situatiile in care banii primiti ii vor acoperi pe cei platiti. Proiectul care prevede introducerea avizului CNAS pentru asistenta transfrontaliera se afla in dezbatere publica pana pe 7 mai si ar putea fi aplicat din august.