Statul ia decizii in locul mamelor. De la 1 martie nasterile prin cezariana nu se mai deconteaza

02-01-2014 11:23


Maternitate

Incepand din luna martie a acestui an, doar nasterile naturale si cezariana de urgenta vor mai fi decontate de stat. Anuntul a fost facut acum cateva zile, atunci cand Ministerul Sanatatii a prezentat noul pachet de servicii medicale de baza.

Potrivit Gandul, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii dr. Adrian Pana a lansat vestea in cadrul unei conferinte de presa, unde alaturi de ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat publicarea pe site-ul institutiei a pachetului de baza de servicii medicale. "Niciun serviciu medical la cerere nu va fi inclus. Acesta este si cazul cezarianei. Acest tip de nastere se va deconta de stat doar medicul considera ca este necesara si nu pacienta", a precizat dr. Pana pentru Gandul.

Ministrul Nicolaescu a adaugat totusi ca "Nasterea va fi inclusa atat in pachetul de baza de servicii medicale, cat si in pachetul minim de servicii medicale - destinat persoanelor neasigurate", conform Gandul. E vorba despre nasterea naturala si cezarienele de urgenta, care raman deci in continuare decontate de stat.

Nasterile naturale, in declin
Nasterea prin cezariana la cerere se pare a devenit tot mai frecventa in Romania in ultimii ani, desi reprezentantii Ministerului Sanatatii recunosc ca nu au statistici foarte recente. Ultimele date oficiale sunt din 2009 cand, potrivit Mediafax, numarul de cezariene era de 63.680, fata de 47.255 in anul 2005, la un numar similar de nasteri.

maternitate

Un raport din aceeasi perioada al Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca peste 23% din nasterile din Romania aveau loc prin cezariana si estima ca statul roman cheltuieste 4 milioane si jumatate de dolari anual pe cezariene la cerere. Dar tot potrivit aceluiasi raport, procentul de nasteri prin cezariana era mai mare in Italia, Germania, Statele Unite, Canada sau Australia decat in Romania.

Statul nu vrea cu niciun chip sa plateasca cezarienele
Exista, e drept, statistici neoficiale care spun ca in ultimii ani procentul nasterilor prin cezariana la cerere ar fi crescut peste 40%. Iar in clinicile private, procentul cezarienelor ar fi chiar de 60%.

Pana anul acesta, statul deconta 3.500 de lei pentru o cezariana maternitatilor private cu care avea contract. Acest decont a fost insa desfiintat prin noul contract-cadru care a intrat in vigoare in martie 2013, ceea ce a dus la scumpirea nasterilor la privat. Din martie 2014 Ministerul Sanatatii nu mai plateste nici pentru cezariana in maternitatile de stat, astfel ca viitoarele mame vor trebui sa se pregateasca si financiar pentru aceasta operatie.


Cat va costa oficial operatia de cezariana
Pana la urma, cat va costa o cezariana la stat? Conforma statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, statul roman are cheltuieli de aproximativ 250 de dolari pentru o astfel de operatie. Neoficial, se spune ca atentiile date in maternitati pentru o cezariana ajung la ora actuala la peste 400 de euro in Capitala si in jur de 300 de euro in spitalele din provincie.

Ziaristii de la Gandul mai sugereaza si alta varianta, si anume ca medicul sa treaca pe biletul de externare cezariana de urgenta in locul celei la cerere in schimbul unei mici atentii. Oficialii spun insa ca e exclus. "Niciun medic nu isi asuma responsabilitatea sa treaca pe biletul de externare un diagnostic fals. Este ca si cum v-ati operat de apendicita, iar pe biletul de externare scrie cancer de col", a afirmat secretarul de stat dr. Adrian Pana pentru Gandul.

 

Sursa: Gandul

VIDEO PROTVPLUS.RO