Interzis la doctor fara cardul de sanatate, din ianuarie 2015. Cum va distribui Casa de Asigurari cele 15 milioane de carduri

Ultima actualizare: 07-02-2014 07:06
cardul national de sanatate

Presedintele CNAS, Cristian Busoi, a anuntat ca pacientii vor prezenta cardul de sanatate, obligatoriu, de fiecare data cand merg la control, din ianuarie 2015, distribuirea acestuia fiind prevazuta sa se incheie pana la sfarsitul lunii septembrie 2014.

"Imprimeria Nationala si Serviciu de Distributie Pasapoarte care se ocupa cu personalizarea datelor au atins recordul de 55.000 de carduri pe zi, lucrand in trei schimburi, sapte zile din sapte. In acest context, ritmul de un milion de carduri pe luna va creste la 1,5 milioane, astfel incat, pana la sfarsitul lunii septembrie, sa fie terminata atat productia cat si distributia tuturor cardurilor", a spus presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

Cristian Bustoi a precizat ca pana la 3 februarie au fost realizate 5.399.000 de carduri, iar alte 9,5 milioane vor fi realizate in primele sase-sapte luni, fiind estimat ca termen sfarsitul lunii august. El a adaugat ca in acest fel distributia celor 15 milioane de carduri poate fi incheiata la sfarsitul lunii septembrie, pentru ca in ultimul trimestru sa fie implementat sistemul.

"De la 1 ianuarie 2015, orice serviciu medical va fi oferit doar cu prezentarea cardului electronic", a mai spus Busoi.

Presedintele CNAS a adaugat ca, in opinia lui, distribuirea cardurilor ar trebui facuta in doua etape, prima la sfarsitul lunii mai - inceputul lunii iunie, pentru 10 milioane de persoane, iar ultima in septembrie, daca productia se va incheia in august.

"Fac apel catre toti furnizorii de servicii, atat publici cat si privati, care sunt in contract cu casele de asigurari de sanatate, sa-si achizitioneze cititoare pentru aceste carduri. Intentionam sa facem un proiect-pilot pentru toti cei 10.000 de pacienti aflati in serviciile de dializa, astfel ca vom selecta 10.000 de pacienti si vom produce in februarie cardurile pentru ei. Este o faza pilot ampla, mai ampla decat aceea din Arad anul trecut, facuta pentru hemodializa. Vorbim de un esantion de 10.000 de oameni, din centre din toata tara, cu persoane din toate categoriile sociale", a mai spus Busoi.

Presedintele CNAS a precizat ca cititoarele de card trebuie luate de fiecare furnizor din bugetul propriu, cele mai ieftine fiind intre 30 si 50 de euro.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO