Bacteriile multirezistente, o amenintare pentru viitorul omenirii. Care este legatura cu consumul de antibiotice
Bacteriile multirezistente reprezinta o amenintare pentru viitorul omenirii. S-au raspandit in forta, din cauza consumului excesiv si necontrolat de antibiotice, atat la om, cat si la animale.
Avertizarea vine de la Parlamentul European, care a lansat noul plan de masuri, ce va fi aplicat la nivel intregii Uniuni.
Vor exista investitii pentru descoperirea de noi tratamente, iar statele membre vor primi finantare, ca sa lanseze campanii de preventie. Cine va avea cele mai bune rezultate, va primi un milion de euro drept recompensa.
Intr-un singur an, in 26 de tari din Uniunea Europeana au fost vandute peste 11.000 de tone de substanta activa antimicrobiana folosita in tratarea oamenilor si a animalelor. Din pacate, antibioticele folosite in tratarea puilor, a vacilor, porcilor sau pestilor ajung tot in organismul uman. Iar in ultimii ani mai toate animalele sunt injectate pentru a fi mai rezistente in fata bolilor.
George Popa, medic veterinar: "Animalele care sunt supuse atacului, sa zic asa, sunt puii, puii din ferma, din crescatorii, purceii .. Apoi iepurii, curcanii, ratele. Alimentatia omului este cea care este afectata."
Tarile nordice au inteles pericolul inca de acum cativa ani. De pilda in Norvegia se practica vaccinarea somonului in fermele de peste, iar consumul de antibiotice a scazut cu 99% in piscicultura.
Comisarul european Andriukaitis: ''Utilizarea excesiva si inadecvata a antibioticelor atat la oameni cat si la animale a transformat infectiile microbiene intr-o amenintare masiva pentru viitorul omenirii''.
In 2015, o bacterie foarte puternica, rezistenta la antibiotice, a fost descoperita la un porc din China. 2 ani mai tarziu a fost detectata in peste 30 de tari de pe 5 continente. Specialistii spun ca transmiterea bacteriilor se face foarte usor, odata cu vanzarea de produse animale.
Medic infectionist: ''Sunt locuri unde exista rezistenta la mai multe antibiotice.. De exemplu, puii din Vietnam care erau rezistenti la 9 antibiotice si asta ne pune in situatia sa nu avem tratament pentru oamenii care sunt infectati cu acel papilom...''
Planul de masuri adoptat la nivel european presupune investitii in dezvoltarea de noi tratamente si vaccinuri, dar si mai multa responsabilitate din partea fiecarei tari.
In Romania, mii de oameni sunt infectati anual cu bacterii multirezistente. Cele mai intalnite sunt Clostridium Difficile, Klebsiella Pneumoniae si Escherichia Coli.
Sursa: Pro TV
Etichete: vaccin, animale, alimente, bacterii, alimentatie, antibiotice,
Dată publicare:
10-07-2017 18:18