Cum tratam corect afectiunile de natura virala. De ce medicii nu recomanda antibiotice in aceste cazuri
Infectiile se tin lant in zona ORL, insa exudatul nazal si cel faringian ies, constant, negative? E foarte bine, inseamna ca afectiunile sunt de natura virala. Totusi, se impune un set de masuri.
Cam 70% din infectii respiratorii de cai superioare sunt virale, dar parintele nu are de unde sa stie acest lucru. Evolutia poate sa fie imprevizibila in funtie de statusul imun al copilului si de aceea trebuie sa mergem de urgenta la medic.
Infectiile de cai aeriene superioare sunt asadar, in mare, produse de virusuri. Tratamentul? Doar pentru simptome: anti-inflamatoare, anti-termice. Nu antibiotic.
La exudatul nazal si cel faringian, medicul cauta bacterii, alte specii. Or, daca infectia este virala nu e nevoie de antibiotic.
Exudatul faringian releva prezenta Streptococului beta hemolitic. In nas exista populatii largi de bacterii, in mod normal. Nu fac rau, in conditiile unui sistem imunitar competent. Spre exemplu, stafilocul auriu. Acesta NU trebuie tratat.
Trebuie identificat, dar are importanta doar daca cel mic trebuie sa se opereze de polipi sau sa isi scoata amigdalele.
Pentru banalele secretii nazale, din timpul infectiilor respiratorii, medicii insista sa nu folositi la intamplare picaturile de prin casa. Cele cu antibiotic sau dexametazona, mai ales.
Produsele cu nafazolina sunt cele mai periculoase. La copil exista riscul unui soc cardiac, daca i se adminstreaza mai mult de trei picaturi.
De asemenea, si cele care contin dexametazona pot dauna, administrate intamplator. Afecteaza functionarea normala a glandelor suprarenale, cele care raspund de stresul infectios.
Sursa: Pro TV
Etichete: sanatate, tratamente, analize, infectii virale,
Dată publicare:
19-05-2017 10:52