Avem 5 medici specializați la 130.000 de bolnavi de epilepsie. Anunțul Sorinei Pintea
Sunt peste 130.000 de persoane în România care suferă de epilepsie și mai puțin de 5 medici specializați doar pentru această boală, în afară de neurologi, care pot să-i trateze.
Este cifra alarmantă oferită de autorități, chiar de Ziua Mondială a Epilepsiei.
În plus, mulți dintre copiii care au această afecțiune nu apar în evidențele medicilor de familie deoarece părinții se feresc să le declare boala de teamă că cei mici să nu fie discriminați.
Manifestată prin crize bruște și imprevizibile ce pot dura de la câteva secunde până la câteva minute, epilepsia este caracterizată drept o tulburare neurologică de care suferă în prezent 50 de milioane de persoane la nivel mondial. Pacienții se confruntă adesea cu discriminarea, fie că vorbim despre colegi de școală, de serviciu ori chiar de angajatori.
Dorina Chiriac, actriță: "Părinții refuză să declare la medicul de familie afecțiunile copiilor lor, ajung direct la specialist pentru că se lovesc - în general, în sistemul de educație și apoi în societate - de respingeri."
Andreea Esca: "Nu au nevoie ca cei de lângă ei să fugă, să se sperie și să li se pară că sunt niște ciudați. Trebuie să-i ajutăm și trebuie să pună fiecare umărul așa cum putem că să găsim un tratament."
În cele mai multe cazuri, oamenii nu știu să reacționeze când asistă la o astfel de criză. De aceea, autoritățile se gândesc să le creeze bolavilor acces special la serviciul 112.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: "Am discutat despre posibilitatea introducerii unui protocol în urgență la solicitarea părinților sau a pacienților la 112 astfel încât să fie trimise echipaje dedicate, adică echipaje care cunosc această patologie și știu să acorde primul ajutor."
În plus, cazurile complicate, în care pacienții nu răspund la tratament, ar trebui tratate de medici epileptologi - o specializare de top a ramurei neurologice. Prea puțini la noi în țară, raportat la un număr de 130 de mii de bolnavi, cât există în România.
Ioana Mândruță, medic primar neurolog: "E o cifră care se rezumă la degetele unei singure mâini. Mai puțini de cinci? Cât? Să spunem că mai puțini de cinci."
La nivel mondial, apar anual aproape 2 milioane și jumătate de noi cazuri de epilepsie. Boală apare cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie la vârste foarte înaintate, iar în aproape 50% din cazuri cauzele afecțiunii nu sunt identificate.
Sursa: Pro TV
Etichete: discriminare, andreea esca, epilepsie, sorina pintea,
Dată publicare:
27-03-2019 08:21