Avem 5 medici specializați la 130.000 de bolnavi de epilepsie. Anunțul Sorinei Pintea

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 27 Martie 2019 09:52
Data publicarii: Miercuri 27 Martie 2019 08:21
Categorie: Sanatate

Sunt peste 130.000 de persoane în România care suferă de epilepsie și mai puțin de 5 medici specializați doar pentru această boală, în afară de neurologi, care pot să-i trateze.

Este cifra alarmantă oferită de autorități, chiar de Ziua Mondială a Epilepsiei.

În plus, mulți dintre copiii care au această afecțiune nu apar în evidențele medicilor de familie deoarece părinții se feresc să le declare boala de teamă că cei mici să nu fie discriminați.

Manifestată prin crize bruște și imprevizibile ce pot dura de la câteva secunde până la câteva minute, epilepsia este caracterizată drept o tulburare neurologică de care suferă în prezent 50 de milioane de persoane la nivel mondial. Pacienții se confruntă adesea cu discriminarea, fie că vorbim despre colegi de școală, de serviciu ori chiar de angajatori.

Dorina Chiriac, actriță: "Părinții refuză să declare la medicul de familie afecțiunile copiilor lor, ajung direct la specialist pentru că se lovesc - în general, în sistemul de educație și apoi în societate - de respingeri."

Andreea Esca: "Nu au nevoie ca cei de lângă ei să fugă, să se sperie și să li se pară că sunt niște ciudați. Trebuie să-i ajutăm și trebuie să pună fiecare umărul așa cum putem că să găsim un tratament."

În cele mai multe cazuri, oamenii nu știu să reacționeze când asistă la o astfel de criză. De aceea, autoritățile se gândesc să le creeze bolavilor acces special la serviciul 112.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății: "Am discutat despre posibilitatea introducerii unui protocol în urgență la solicitarea părinților sau a pacienților la 112 astfel încât să fie trimise echipaje dedicate, adică echipaje care cunosc această patologie și știu să acorde primul ajutor."

În plus, cazurile complicate, în care pacienții nu răspund la tratament, ar trebui tratate de medici epileptologi - o specializare de top a ramurei neurologice. Prea puțini la noi în țară, raportat la un număr de 130 de mii de bolnavi, cât există în România.

Ioana Mândruță, medic primar neurolog: "E o cifră care se rezumă la degetele unei singure mâini. Mai puțini de cinci? Cât? Să spunem că mai puțini de cinci."

La nivel mondial, apar anual aproape 2 milioane și jumătate de noi cazuri de epilepsie. Boală apare cel mai frecvent fie la vârste foarte mici, fie la vârste foarte înaintate, iar în aproape 50% din cazuri cauzele afecțiunii nu sunt identificate. 

Epilepsia: cum poate fi depistată și tratată
Epilepsia: cum poate fi depistată și tratată
VIDEO PROTVPLUS.RO
spital giurgiu
CAMERA ASCUNSĂ. Cum se transformă un spital din România înainte de vizita ministrului
A primit o inimă nouă când era la terapie intensivă, iar medicii îi dădeau șanse mici
Campionii sănătății. Copiii care au alergat să salveze alți copii
Șansă la viață pentru un tânăr. Bărbatul a primit o nouă inimă înainte de Paşte
Pintea, despre cazul de meningită: Nu cred că este cazul să existe panică
Ce spun medicii despre cazul elevei care a murit de meningită. Filmul tragediei
Testul care ar putea să ne scape de obezitate
Testul care ar putea să ne scape de obezitate. Ce au descoperit oamenii de știință
Eleva de 18 ani a murit în câteva ore de la debutul meningitei. Ce făcuse cu o zi în urmă
Caz de meningită la Liceul Gheorghe Lazăr, din Capitală. Eleva a murit
Epidemia de gripă s-a încheiat. Numărul total al deceselor înregistrate
În România, bolile cardiovasculare au facut 2.5 milioane de morți, cât populația Capitalei
Anchetă la Spitalul Judeţean Vaslui, după ce doi pacienţi au fost confundaţi