Afecțiunea care omoară 54.000 de oameni anual. România are doar 11 centre de îngrijire
România ocupa un loc fruntaş, dar nedorit, şi în privinţa numărului de pacienţi afectaţi de un accident vascular cerebral.
Dureros este că 54 de mii de oameni pier anual din cauza acestei afecţiuni. Medici specialişti ar putea salva o parte, însă le lipsesc tratamentele şi aparatură. În toată ţara sunt doar 11 centre de îngrijire şi recuperare a bolnavilor care au suferit un AVC, iar autorităţile vorbesc abia acum despre dotarea unităţilor de primiri urgenţă.
Un accident vascular cerebral ischemic a ţintuit-o la pat pe o femeie. Nu se mai poate mişca, vorbeşte foarte greu şi mănâncă doar cu ajutor. Sechelele poate nu ar fi fost atât de grave dacă ar fi ajuns la timp într-un centru specializat în care să fie tratată.
Tromboliza este o procedură care constă în administrarea unei perfuzii care durează o oră. Însă este foarte important să se facă în cel mai scurt timp de la apariţia primelor semne ale accidentului vascular cerebral.
Profesor doctor Ovidiu Bajenaru, neurolog: "În maximum 4,5 ore sau şi mai bine în 3 ore,,cu cât acest interval de timp este mai scurt, cu atât şansă că ţesutul cerebral să nu fi murit şi să se revitalizeze este mai mare''.
Accidentul vascular cerebral înseamnă înfundarea sau spargerea unui vas de sânge care alimentează creierul. Efectele sunt vizibile: pacientul este incoerent, apare o paralizie parţială sau totală, şi nu îşi mai poate coordona mişcările. Dacă se intervine în primele ore, şansele ca omul să se recupereze sunt mari.
Avantajaţi sunt cei care se stau în apropierea celor 11 centre specializate în astfel de intervenţii.
În tot acest timp Bulgaria are de două ori mai multe astfel de secţii, cu toate că are jumătate din populaţia României.
Vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Senat: ''Avem cadrul legislativ deja creat, programul nu e funcţional în toate judeţele, nu toţi pacienții pot ajunge în fereastra de 3,5 ore la București, Tg-Mureș sau Cluj''.
Profesor doctor Ovidiu Bajenaru, neurolog: ''Terapia se poate face în departamentul de urgenţă. Mai trebuie o condiţie: să existe un pat cu un monitor pentru EKG, puls, pentru a se face acolo, să nu se piardă timpul nici măcar ca să ajungă în secţia de neurologie sau unitatea de AVC acut''.
Cei din Ministerul Sănătăţii spun că împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă lucrează la diverse protocoale, astfel încât la începutul anului viitor să fie funcţionale 43 de de centre în toată ţara.
Sursa: Pro TV
Etichete: creier, avc, romania, pacienti, sange, decedat, accident vascular cerebral,
Dată publicare:
10-07-2018 18:33