România are prea puțini medici, autoritățile nu își asumă responsabilitatea. „După aprobarea bugetului, nu mai poți modifica”
Autoritățile pasează responsabilitatea în cazul posturilor blocate din Sănătate.
După ce premierul a declarat că ministrul de Finanțe trebuie să coopereze pentru a rezolva situația, Marcel Boloș spune că decizia este a premierului.
Chiar dacă posturile din spitale vor fi deblocate săptămâna aceasta, va mai dura până când vor fi finalizate concursurile. Între timp, medicii consultă cu poliția la ușă, pentru că oamenii fac scandal la camerele de gardă, unde așteaptă și câte 5-6 ore.
Aproximativ 3.000 de posturi va cere Ministerul Sănătății pentru spitalele din subordine, iar cei de la Dezvoltare un număr dublu, pentru unitățile sanitare aflate în coordonarea autorităților locale. Întors din concediu, ministrul de Finanțe spune că decizia finală este de fapt a premierului.
Marcel Boloș, ministrul de Finanțe: „În cursul acestei săptămâni va fi analizat memorandumul care vine cu aceste solicitări. Aici domnul prim-ministru decide. Discutăm de un buget pentru cheltuielile de personal pe anul 2024 care depășește 120 de miliarde de lei. Toată lumea știe că după ce s-a aprobat bugetul nu mai ai cum să modifici limitele acestor cheltuieli de personal până la rectificarea bugetară."
Cu alte cuvinte, dacă posturile nu au fost luate în calcul înainte de aprobarea bugetului, nu vor exista bani pentru ele.
În acest timp, în unele spitale, personalul medical este nevoit să cheme poliția pentru a stăpâni pacienții nervoși ori pe rudele acestora.
Maria Enescu, manager Spitalul Gomoiu: „Timpul de așteptare este de 4-5-6 ore. Aparținătorii devin foarte recalcitranți. În ultima perioadă aproape zilnic am chemat poliția."
Oana Sivache, director general ASSMB: „Odată cu deblocarea posturilor, s-ar rezolva pe termen scurt problema actuală a deficitului, însă pe termen lung este necesară elaborarea unei strategii care să anticipeze și să rezolve precoce acest deficit."
Sindicatele din sănătate spun că pe lângă deblocarea posturilor, pentru personalul TESA este nevoie și de majorări salariale. Guvernul le-a promis vara trecută, dar nu le-a mai acordat.
Viorel Hușanu, președinte SANITAS București: „Unele posturi nu vor fi atractive. La Gomoiu, la un spital de pediatrie cu spor de 12%, nu cred că vine cineva pe un salariu de 3-4 mii de lei”.
Pe de altă parte, managerii spitalelor se plâng și de faptul că investițiile au fost blocate.
Compartimentul de recuperare al spitalului Foișor este nou. Aici au fost făcute 7 saloane cu 24 de paturi în care ar trebui să ajungă pacienții după intervenții chirurgicale.
Investiția a fost aprobată de Primăria Capitalei, dar s-a blocat din cauza ordonanței date de guvern.
Ordonanța 90/2023 a redus cheltuielile excesive, dar a blocat și investiții necesare.
Dragoș Loveanu, manager Foișor: „Acum, toate procedurile trebuie reluate, iar echipamentele vor ajunge cu întârziere."