Haos în Sănătate, după ce angajările în spitale au fost blocate. Doar în București este nevoie de aproape 900 de medici
Medici care au promovat examenele și nu se pot angaja în spitalele de stat, asistente care fac ture duble pentru a asigura gărzile, sindicaliști care amenință cu greva și pacienți care suferă din cauza lipsei de personal.
Se întâmplă asta pentru că autoritățile țin posturile blocate de o jumătate de an și cer memorandumuri pentru ca în unitățile sanitare să se poată face angajări. De 6 ani se tot numără posturile vacante, iar premierul a cerut ca numărătoarea să fie luată de la capăt.
Doar în cele 19 spitale aflate în subordinea Primăriei Capitalei este nevoie de aproape 400 de medici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Directorii de la Colentina, Sfânta Maria, Obregia, Malaxa, Gomoiu, Victor Babeș, unități sanitare în care ajung în ficare săptămână mii de bolnavi - copii și adulți - au cerut de luni de zile deblocarea posturilor, atât pentru doctori, cât și pentru asistente și infirmiere. Sunt situații în care angajații din spitale nu își pot lua liber pentru că nu are cine să acopere turele.
Costel Vlad, directorul medical al Spitalului Gomoiu: „În fiecare zi există această iminență a închiderii în care să spunem ne pare rău, nu mai are cine să va trateze.”
În spitalele din București, fie că sunt în subordinea Ministerului Sănătății, fie in subordinea primăriei, este nevoie de aproape 900 de medici. La nivel național numărul doctorilor care lipsesc din sistemul de stat este evident mult mai mare. Dacă adăugăm asistentele și infirmierele, rezultă un dezastru. Doar prin cele 3 memorandumuri trimise anul trecut de Ministerul Dezvoltării, pentru unitățile sanitare aflate în subordinea autorităților locale, se cerea deblocarea a peste 6 mii de posturi.
Doar că ministrul Finanțelor nu și-a dat acordul, prin urmare, spitalele nu au putut să facă angajări. Acum, Marcel Ciolacu vrea ca posturile libere să fie din nou numărate. În aceste condiții, se vor putea face angajări, în cel mai bun caz, peste o lună.
Președintele Colegiului Medicilor București atrage atenția asupra situației.
Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB: „Practic avem medici, avem posturi în spitale, dar acestea sunt blocate. Facem un apel către minstrul Finațelor, pentru că aceste posturi nu pot fi deblocate și nu se pot organiza concursuri decât dacă se aprobă memorandumul.”
Situația este gravă și când vine vorba de persoanlul care ar trebui să asigure asistența medicală în cabinetele școlare, în condițiile în care de luni se reiau cursurile. În școlile și grădinițele din București funcționează 461 de cabinete de medicină generală, în care sunt doar 127 de medici. Practic, un doctor la peste 3 mii de copii.