Prea multă mâncare poate produce inflamație cronică în organele vitale. Sfaturi vitale de la medici
Organismul uman știe cum să reacționeze la agresiunea unor factori externi, cum ar fi bacteriile sau virușii, prin inflamații.
Tot ele par să fie sursa tuturor bolilor cronice. De exemplu, prea multă mâncare poate produce inflamație cronică în organele vitale.
Hormonul insulină reglează cantitatea de zahăr, care circulă în sânge. Și o introduce în celule. Insulina este, de asemenea, mesagerul chimic, care instruiește ficatul să stocheze zahăr. Ficatul îl împachetează pentru depozitare - sub formă de glicogen.
După ce mâncați, organismul nu folosește toată această glucoză. În același timp. Ci gândește economic, adică, gândește să facă depozite. De ce? Pentru că organismul uman respectă toate regulile macro-economiei. Permanent. De fapt, invers macro-economia a fost gândită după regulile vieții.
Când organismul are nevoie de energie, un alt hormon produs de pancreas, numit glucagon, transformă depozitul din ficat, înapoi în glucoză. Din ficat, glucoza intră în sânge. Acolo, hormonul insulină îi permite glucozei să plece spre celule și să furnizeze energie pentru toate funcțiile organismului.
Dar ce înseamnă prea multă mâncare? Zilnic.
Ficatul. Depozitează ușor excesul de mâncare sub formă de celule grase, între celulele lui funcționale. Așa arată ficatul gras – o masa difuză de grăsime. Vorbim despre o agresiune. E comparabilă cu agresiunea făcută de virusurile hepatitice.
prof. univ. dr. Laura Iliescu Medicină internă, Instit. Fundeni: „O celulă distrusă, încărcată cu grăsime, cum ar fi celula distrusă de un virus, tot o agresiune externă, ajunge să se regenereze, și nu se regenerează cum trebuie, ajunge să o facă prin acele mecanisme de care vorbeam de radicali liberi, de oxid nitric, de stres oxidativ ajunge să se refacă cum nu trebuie.”
Ce înseamnă asta? În ficat, pe lângă celulele hepatice normale apar și așa numitele celule stelate. Apar, de fapt, în orice boală a ficatului.
prof. univ. dr. Lăură Iliescu Medicină internă, Instit. Fundeni: „Celula stelată intervine la patologia virală, și la cea alcoolică și la cea care ține de obezitate, și la ficatul gras determinat de alimentație. Ce înseamnă? Exprimă niște receptori, care sunt stimulați de hormoni, de interleukine, de ceea ce înseamnă inflamație. Și obezitatea înseamnă inflamație.”
Și pancreasul se încarcă cu grăsime.
prof. univ. dr. Lăură Iliescu Medicină internă, Instit. Fundeni: „Și pancresul se încarcă cu grăsimi și ficatul. În loc să aibă celule pancreatice, care secretă, ai nevoie de enzimele alea pentru digestie, el se încarcă cu grăsime.”
Adică devine nefuncțional. Inflamația cronică înseamnă că sângele se coagulează ușor. Pot apărea ușor cheaguri în vase. Și tot așa apare boala inflamatorie numită atero-scleroză.
Sursa: Pro TV
Etichete: boli, mancare, doctor de bine, sanatate, pancreas, myimpact,
Dată publicare:
27-12-2023 09:25