Au fost deblocate aproape 8.000 de posturi în Sănătate, dar tot e prea puțin. „Lista de așteptare depășeste 2 luni de zile”
Sistemul sanitar, primește o gură de oxigen. Joi au fost deblocate, aproape 8.000 de posturi în Sănătate.
Din păcate, reprezintă doar jumătate, din nevoia reală. Cert este că în jur de 2.500 de medici, se vor putea angaja în spitalele de stat, în cel mai scurt timp.
Guvernul a deblocat 7.603 de posturi pentru Sănătate, cam jumătate din necesarul din spitale. Concret, au fost deblocate 2.565 de posturi pentru medici, atât pentru Ministerul Sănătății, cât și pentru spitalele din subordinea autorităților locale.
Dacă ne uităm pe o hartă a posturilor de medici care lucrează în spitalele aflate în subordinea primăriilor sau a consiliilor județene observăm că cele mai multe sunt în București, Constanța, Prahova, Dâmbovița și Vaslui.
Dolj, Ilfov, Giurgiu apar cu cele mai puține posturi aprobate, doar că din lista de la Giurgiu de exemplu, lipsește spitalul județean, unde managerul a cerut 64 de posturi pentru medici.
Mai mult, județele Bacău și Vâlcea apar cu 0 posturi. Ceea ce ar însemna că nu s-a cerut niciun post de medic. E greu de crezut că aceste spitale au organigrama doctorilor ocupată în totalitate. De altfel, inclusiv președintele Consiliului Județean Vâlcea a transmis corespondenților ȘtirileProTV că a cerut zeci de posturi.
Din păcate s-au deblocat doar jumătate din posturile pentru asistenții medicali și 30 % din cele pentru persoanlul auxiliar.
La Spitalul Colentina de exemplu, este nevoie de peste 100 de asistente, însă s-a primit derogare pentru 65 de posturi, în care sunt incluse și infirmierele.
Asistentă coordonatoare: „Am patru săli de endoscopie. În momentul de față am doar cinci asistenți, sunt la jumătate, am avut colege care au plecat spre privat din cauza salariului''.
Asistentă șefă: „Anul trecut am limitat internările, am închis din saloane pentru a beneficia și personalul de concediu de odihnă. Lista de așteptare depășeste 2 luni de zile”.
Conf., dr. Rodica Olteanu: „Avem nevoie și de registrator și de personal statistician, de infirmiere și brancardier. Poate să fie medicul extrem de bun, dacă nu are în spate această echipă nu poate căra pacientul de pe masa de operație în salon”.
În lipsa registratorilor, fișele de prezentare sunt completate de medicii rezidenți.
Lipsa de personal rămâne acută mai ales în spitalele din provincie, unde indiferent că vorbim de medici sau de asistente, este greu de crezut că locurile se vor ocupa.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Este o decizie care este cea mai bună soluție pentru momentul actual, care ține cont și de limitele bugetare din acest moment. Atât Ministerul Sănătății cât și Ministerul Dezvoltării vor continua să propună astfel de memorandumuri în caz că acest deficit persistă să îl putem să îl compensăm”.
Ministrul Sănătății a cerut ca procedurile pentru desfășurarea concursurilor să fie demarate cât mai rapid. Reprezentanții spitalelor spun însă că în cel mai bun scenariu vor avea oameni noi pe ștatele de plată în 2 luni de zile.
Lipsa de personal din spitale este o problemă care se accentuează și în străînătate., după cum a atras atenția chiar Organizația Mondială a Sănătății. Dar, în timp ce medicii și asistentele de la noi pleacă spre alte țări, locurile care rămân libere aici sunt tot mai multe.