Primele 5 cazuri de gripă, confirmate mai devreme. Avertismentul medicilor
Veşti îngrijorătoare despre sezonul de gripă. Cinci cazuri, patru în Bucureşti şi unul în Iaşi au fost confirmate deja în laborator, iar printre pacienţi este şi un copil de trei ani.
Medicii spun că aceste îmbolnăviri, apărute mult mai devreme decât anul trecut, ar putea anunţa o epidemie, înaintea perioadei specifice.
Vaccinarea rămâne singură cale de a preveni gripa, dar, din păcate, stocurile din farmacii de vaccin injectabil sau sub o nouă formă - de spray - sunt epuizate. Iar dozele gratuite, pentru pacienţii cu risc mare de complicaţii, nu au ajuns încă la medicii de familie.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Ultima tulpină gripală, din cele 4, specifice acestui sezon, a fost izolată, de Institutul din Londra, cu o lună întârziere. Aşadar, şi vaccinul european a intrat mai târziu în producţie. Asta în condiţiile în care nici n-am ajuns la jumătatea lunii octombrie şi au apărut deja primele cazuri de gripă.
Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: "De obicei, avem primele semnalări ale circulaţiei virusului gripal în luna decembrie. Acum deja avem primele 5 cazuri, pe care le-a confirmat Institutul Naţional de Sănătate Publică. Probabil o să înregistrăm şi în acest an un anumit număr de decese. O particularitate legată de circulaţia mai timpurie a virusului gripal recomanda deci vaccinarea cât mai rapidă."
Problema e că n-avem cu ce. Deşi doi producători au livrat prima transa de vaccin injectabil în farmacii, stocul s-a epuizat rapid.
Farmacist: "Momentan nu mai avem vaccin. Am primit destul de multe şi s-au dat foarte multe. Aşteptăm zilele acestea, cel târziu luni."
În premieră anul acesta în afară de vaccinul clasic putem alege unul sub formă de spray.
Este primul an când în farmaciile din România va ajunge un vaccin antigripal intranazal. Se adresează copiilor peste 2 ani şi adolescenţilor, pentru că administrarea nu e traumatizantă.
Recipientul arată ca o seringă fără ac, cu opritor la unul dintre capete. Vaccinul se pulverizează în ambele nări. Preţul este însă mai mult decât dublu, faţă de varianta clasică. În jur de 100 de lei, faţă de 40 de lei pentru o doză.
Indiferent de forma de prezentare, protecţia faţă de virusul gripal se instalează la două săptămâni după vaccinare şi ar trebui să dureze până la sfârşitul sezonului rece.
30.000 de medici şi asistente au fost deja vaccinaţi în spitale, cu doze trimise de Ministerul Sănătăţii. Au fost prioritatea zero, pentru că profesează într-un mediu cu trafic intens de oameni cu imunitatea scăzută.
Însă la medicii de familie serul gratuit pentru pacienţii cu boli cronice va ajunge abia peste două săptămâni. Şi copiii peste 6 luni pot face vaccinul, în formă sa injectabilă, mai ales că mai multe decese din cele 199 de din epidemia încheiată în mai au fost la copii sub 5 ani.