Primele 5 cazuri de gripă, confirmate mai devreme. Avertismentul medicilor


Ultimul update: Vineri 11 Octombrie 2019 20:26
Data publicarii: Vineri 11 Octombrie 2019 19:35
Categorie: Stiri Sanatate

Veşti îngrijorătoare despre sezonul de gripă. Cinci cazuri, patru în Bucureşti şi unul în Iaşi au fost confirmate deja în laborator, iar printre pacienţi este şi un copil de trei ani.

Medicii spun că aceste îmbolnăviri, apărute mult mai devreme decât anul trecut, ar putea anunţa o epidemie, înaintea perioadei specifice.

Vaccinarea rămâne singură cale de a preveni gripa, dar, din păcate, stocurile din farmacii de vaccin injectabil sau sub o nouă formă - de spray - sunt epuizate. Iar dozele gratuite, pentru pacienţii cu risc mare de complicaţii, nu au ajuns încă la medicii de familie.

Ultima tulpină gripală, din cele 4, specifice acestui sezon, a fost izolată, de Institutul din Londra, cu o lună întârziere. Aşadar, şi vaccinul european a intrat mai târziu în producţie. Asta în condiţiile în care nici n-am ajuns la jumătatea lunii octombrie şi au apărut deja primele cazuri de gripă.

Prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie: "De obicei, avem primele semnalări ale circulaţiei virusului gripal în luna decembrie. Acum deja avem primele 5 cazuri, pe care le-a confirmat Institutul Naţional de Sănătate Publică. Probabil o să înregistrăm şi în acest an un anumit număr de decese. O particularitate legată de circulaţia mai timpurie a virusului gripal recomanda deci vaccinarea cât mai rapidă."

Problema e că n-avem cu ce. Deşi doi producători au livrat prima transa de vaccin injectabil în farmacii, stocul s-a epuizat rapid.

Farmacist: "Momentan nu mai avem vaccin. Am primit destul de multe şi s-au dat foarte multe. Aşteptăm zilele acestea, cel târziu luni."

În premieră anul acesta în afară de vaccinul clasic putem alege unul sub formă de spray.

Este primul an când în farmaciile din România va ajunge un vaccin antigripal intranazal. Se adresează copiilor peste 2 ani şi adolescenţilor, pentru că administrarea nu e traumatizantă.

Recipientul arată ca o seringă fără ac, cu opritor la unul dintre capete. Vaccinul se pulverizează în ambele nări. Preţul este însă mai mult decât dublu, faţă de varianta clasică. În jur de 100 de lei, faţă de 40 de lei pentru o doză.

Indiferent de forma de prezentare, protecţia faţă de virusul gripal se instalează la două săptămâni după vaccinare şi ar trebui să dureze până la sfârşitul sezonului rece.

30.000 de medici şi asistente au fost deja vaccinaţi în spitale, cu doze trimise de Ministerul Sănătăţii. Au fost prioritatea zero, pentru că profesează într-un mediu cu trafic intens de oameni cu imunitatea scăzută.

Însă la medicii de familie serul gratuit pentru pacienţii cu boli cronice va ajunge abia peste două săptămâni. Şi copiii peste 6 luni pot face vaccinul, în formă sa injectabilă, mai ales că mai multe decese din cele 199 de din epidemia încheiată în mai au fost la copii sub 5 ani.

 

Pățania unei tinere care a cumpărat mai ieftin un labrador de pe internet
Bani de la UE pentru a creşte gradul de vaccinare. Camere frigorifice şi registru naţional
Britanicii vaccinează băieții de 12 și 13 ani contra HPV. Cum îi afectează pe bărbați
VIDEO PROTVPLUS.RO