Au 80% sanse de supravietuire, dar n-au medicamente sau doctori. Situatia dureroasa a copiilor romani bolnavi de cancer


Ultimul update: Marti 30 August 2016 07:13
Data publicarii: Sambata 27 August 2016 18:35
Categorie: Stiri Sanatate

Situatie alarmanta in sistemul sanitar. Desi sunt mii de copii bolnavi de cancer, avem doar 24 de specialisti care ii pot trata si periodic lipsesc medicamentele care ii tin in viata.

In Romania, doctorii trebuie sa faca 10 ani de specializare dupa facultate pentru a lucra ca pediatri oncologi. Asa ca, sunt putini si oricat ar fi de implicati, uneori sunt depasiti de situatie.

In cele 8 centre oncologice din tara sunt doar 24 de specialisti care pot trata copiii bolnavi de cancer, prea putini daca ne gandim ca in fiecare an apar 500 de cazuri noi. Cu toate astea, in momentul de fata, in Romania, medicii nu au posibilitatea de a face supraspecializarea hemato-onologie pediatrica.

Doctorii care vor sa-i ajute pe copiii bolnavi de cancer au de parcurs un traseu lung: dupa 6 ani de facultate, trebuie sa se specializeze in pediatrie, apoi in oncologie. Asta inseamna cel putin 9 ani de studiu in plus.

Conf dr. Anca Colita, sef sectie oncologie pediatrica Fundeni: "Destul de putini tineri care vin spre acest domeniu. Un spor de 15%, ceea ce face dificila mentinerea persoanei in sistem. Fac un efort deosebit, transfuzeaza mult sange, dizolva zilnic citostatice, trebuie sa fie si psihologi pentru copii si familiile lor."

Pentru ca in fiecare an sunt tot mai multi copiii care se imbolnavesc de cancer, putinii medici care ii ingrijesc zilnic se zbat sa gaseasca solutii.

Dr. Marghit Serban: "Pe multi am reusit sa ii trimitem in tarile prietene, care au dorit sa ne ajute, si au capatat o experienta. Avem nevoie de persoane care in cadrul programului de formare postuniversitara sa se supraspecilizeze, sa parcurga invatamantul asta.''

Iar lipsa medicilor nu este nici pe departe singura problema a acestui domeniu. Medicamentele vitale lipsesc periodic din spitale. Si in acest caz, de multe ori tot medicii sunt cei care gasesc o rezolvare.

Dr. Marghit Serban: "Am apelat tot la cei care inca ne mai iubesc si ne-au cumparat de afara medicamentul, dar asta nu se poate intampla decat sa ajute 1 sau 2 ori. Asta, ori problema noastra este rezolvarea tuturor.''

Radu Niculescu, medic primar, sef sectie hematologie Fundeni: "Lipsa medicamentelor poate insemna ca pacientul sa-si piarda viata sau sa i fie pusa in pericol viata''

In sectia de oncologie a Institutului Fundeni, a lipsit in ultimele zile un astfel de medicament. Doctorii l-au primit de la colegii din Constanta pentru a asigura tratamentul copiilor. Apoi, si producatorul a trimis catre spital cateva doze, drept sponsorizare. Dar rezolvarea este una temporara.

Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii: ''Producatorul a anuntat de anul trecut ca are probleme de productie. Ce nu se intampla oriunde in lume si nu ar trebuie sa se intampla nici la noi este ca spitalele sa stea pana in ultimul moment. Cel tarziu la sfarstiul saptamanii viitoare veti vedea o solutie.''

Solutiile insa ar trebui gandite pe termen lung, astfel incat copiii bolnavi de cancer sa nu mai aiba de suferit. Daca maladia este depistata din timp si tratamentul este unul corespunzator, peste 80% din cazuri pot fi vindecate.

VIDEO PROTVPLUS.RO